Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Életben van a lengyel busz egyik sofőrje

2002.07.02. 12:22
Mind a tizenkilenc halálos áldozatát azonosították a hétfő hajnali buszbalesetnek, közölte a budapesti Lengyel Nagykövetség. A szerencsétlenség következtében három kisfiú maradt árván.
Azonosították a hétfő hajnali lengyel buszbaleset mind a 19 halálos áldozatát, mondta Roman Kowalski, a budapesti Lengyel Nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Hozzátette, azért járt nehézségekkel az azonosítás, mert a buszon utazó 51 személynél a hatóságok eddig csak harmincegynéhány útlevelet találtak. Voltak olyanok is az utasok között, akiknek nem voltak ismerőseik az utasok között.

Újabb különrepülő indítását tervezik

A nagykanizsai kórházban lévő betegek állapota stabil, hazaszállításra várnak, mondta az Indexnek Dr. Muzsek István. A nagyatádi kórházban összesen két súlyos sérültet ápolnak. Az egyik utas súlyos, végtagi és belső sérülésekkel fekszik az intenzív osztályon, a másikat több műtétet követően a baleseti sebészeten kezelik. A marcali kórházban összesen tíz lengyel sérültet ápolnak, közülük kettőnek súlyos az állapota. A beszállítottaknak főleg mellkas- és gerincsérüléseik vannak, mondta Dr. Kundrát Anikó traumatológus.

A nagykövetség újabb különrepülőgépet csak akkor indít, ha az orvosok hazaengednek magyar kórházakban ápolt sérülteket. A tervek szerint újabb, rokonokat szállító különrepülőgép is indul Lengyelországból Magyarországra.

A hozzátartozók pszichológiailag nagy segítséget jelentenek majd, főleg annak a most árván maradt három kiskorú fiúgyermeknek, akiknek a szülei és legfiatalabb testvérük, egy kislány a tragédia áldozata lett. "A gyerekek - mondta el az ügyvivő - még nem is tudják, mi történt szüleikkel és kishúgukkal." Roman Kowalski jelezte, folyamatosan a kórházakban van és nyelvi segítséget nyújt Teresa Notz, a Lengyel Nagykövetség konzulja és Marcin Sokolowski, a követség első titkára, valamint Magyarországon élő lengyelek és lengyelül beszélő magyarok is csatlakoztak hozzájuk, hogy tolmácsolással segítsenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!