Valér
-2 °C
0 °C

Buszbaleset: nyolcan vannak kórházban Ausztriában

2007.10.30. 09:33
Nyolcan vannak még osztrák kórházakban a futballszurkolók hétfői buszbalesete után, de többen hamarosan hazatérhetnek hazai gyógykezelésre. A sérülteknek, és a halottak azonosítására érkező hozzátartozóknak magyar pszichológusok nyújtanak segítséget Ausztriában.

A grazi és klagenfurti kórházakban ápolják, a hétfői ausztriai buszbaleset sérültjeit. A magyar futballszurkolókat szállító busz árokba borult Ausztria déli részén, az A2-es autópályán. Hárman - két nő és egy férfi - meghaltak, négyen súlyosan, 21-en könnyebben sérültek meg.

A grazi tartományi kórházban három súlyos sérült van, köztük az az utaskísérőnő, akinek a karját visszavarrták. közölte Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul kedd reggel.

Képek a helyszínről

Ugyanitt fekszik a szerencsétlenül járt autóbusz sofőrjének a váltótársa, aki bordatörést szenvedett, valamint egy gerincsérüléses fiatalember. Őket az osztrák orvosok pár napig megfigyelés alatt tartják.

Összesen nyolc sérült van osztrák kórházban, 22-en busszal tértek haza, egyiküket itthon kellett kórházba szállítani.

A főkonzul tájékoztatója szerint az országos mentőszolgálat vezetőjével az élén magyar orvoscsoport folytat majd konzultációkat az osztrák kollégákkal arról, hogy a sebesültek közül kik távozhatnak a közeli napokban, akár már szerdán.

Várhatóan szerdán az ausztriai buszbaleset súlyos sérültjei közül többen már hazajöhetnek - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az RTL Klub Reggeli híradójában.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a felborult busz utasainak volt biztosítása, így a külföldi kezelés költségei nem őket terhelik.

Szelestey Lajos megerősítette, hogy az osztrák rendőrség már kihallgatta a sofőrt, aki elismerte, hogy hibázott. A sofőr a rendőröknek azt mondta, vezetés közben oldalra nézett váltótársára, hogy ébren van-e, ezután következett be a balesett.

Hat önkéntes pszichológus utazott kedden kora reggel Grazba, hogy segítse a még kórházban fekvő ausztriai buszbaleset túlélőinek feldolgozni a történteket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A szakemberek két napig lesznek Ausztriában, és ha szükséges, akkor a sérültek hozzátartozóin is segítenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!