11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

A bontott vágaton keresztül hozzák ki a búvárt

2002.01.29. 16:01
Infúziót, meleg élelmet kapott az Esztramos barlangban rekedt búvár. A mentők eldöntötték, hogy milyen stratégai szerint hozzák a felszínre a kimerült búvárt. Az egyik lehetséges megoldás veszélyesebb, de gyorsabb, a másik biztonságosabb, ámde lassabb. A mentésben részt vevők az utóbbi mellett döntöttek.
Döntöttek a mentést irányítók, hogy milyen módszerrel hozzák ki a barlangból a szombaton bentrekedt búvároktatót. Két módszer is kínálkozott a mentésre. Az egyik, hogy merüléssel, kísérő jelenlétében hagyja el a járatot a búvár. Ez megterhelő és veszélyes manőver, mivel nem biztos, hogy fizikailag és lelkileg alkalmas a búvár a merülésre.

A másik, sokkal egyszerűbb módszer, hogy a kirobbantott vájaton keresztül viszik a szabadba. Ennek a megoldásnak egyelőre gátat szab, hogy a kérdéses barlangfalat egyelőre nem sikerült áttörni.

Nem vállalják a merülést

Virág Tamás alezredes, a mentés egyik irányítója az Indexnek elmondta, döntöttek a mentéssel kapcsolatban: folytatják a járat mélyítését, ugyanis ezen keresztül hozzák ki a bajba jutott oktatót. Mint mondta, az üregtől mintegy 1,5-2 méter választja el a mentőket, akik a haditechnikai intézettől kapott robbanóanyagokkal mélyítik a vájatot. Az alezredes szerint jó esély van arra, hogy estig kiszabadítsák a bentrekedt búvárt.

Azóta, hogy a mentés egyik vezetője bejutott abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik, folyamatos váltásban mennek le a mentők; nem hagyják magára az oktatót.

Infúziót, élelmet kapott

Közben sikerült infúziót adni a fiúnak, és kapott italt, élelmet - mondta az Indexnek Indexet Kertész Gábor, a miskolci speciális mentők egyik tagja.

Lassan három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták.

A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.

  • Hírek
  • Bankszámla