Ödön
1 °C
11 °C

Felépüléséig nem hozzák fel a barlangban rekedt kutatóbúvárt

2002.01.29. 22:39
A kedden déli 12 óra előtt megtalált Szilágyi Zsolt három napja barlangban rekedt kutatóbúvárt egyelőre nem tudják felhozni abból a sziklaüregből, ahol jelenleg is vele van az őt megtaláló Czakó László.
A mentőcsapatok vezetői úgy döntöttek, hogy amíg a legyengült embert föl nem erősítik, nem kísérlik meg a felszínre szállítását.

A mentőcsapatok merülőbúvárai váltópárokban folyamatosan viszik a bajba jutottnak a forró teát, vitaminokat, folyékony táplálékot, gyógyszert. Legutoljára sátrat, gumimatracot, takarót, párnát juttattak le a barlangi üregbe.

Robbantás helyett bontás

Eközben a barlang vízfelszíni ágában tovább dolgoznak a sziklafal átfúrásán; a becslések szerint még mindig több mint egy méter vastagságú sziklafalat kell áttörniük, hogy a bajba jutotthoz hozzáférjenek.

A falbontó csapatok segítségére érkezett a honvédség egyik technikai egysége, de pillanatnyilag nem mernek robbantással kísérletezni, attól tartva, hogy a detonáció nyomán beomlik a kőzet, s megsérül a bajba jutott ember és a déltől folyamatosan mellette lévő társa.

Három napja a föld alatt

Három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták.

A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?