Felépüléséig nem hozzák fel a barlangban rekedt kutatóbúvárt

2002.01.29. 22:39
A kedden déli 12 óra előtt megtalált Szilágyi Zsolt három napja barlangban rekedt kutatóbúvárt egyelőre nem tudják felhozni abból a sziklaüregből, ahol jelenleg is vele van az őt megtaláló Czakó László.
A mentőcsapatok vezetői úgy döntöttek, hogy amíg a legyengült embert föl nem erősítik, nem kísérlik meg a felszínre szállítását.

A mentőcsapatok merülőbúvárai váltópárokban folyamatosan viszik a bajba jutottnak a forró teát, vitaminokat, folyékony táplálékot, gyógyszert. Legutoljára sátrat, gumimatracot, takarót, párnát juttattak le a barlangi üregbe.

Robbantás helyett bontás

Eközben a barlang vízfelszíni ágában tovább dolgoznak a sziklafal átfúrásán; a becslések szerint még mindig több mint egy méter vastagságú sziklafalat kell áttörniük, hogy a bajba jutotthoz hozzáférjenek.

A falbontó csapatok segítségére érkezett a honvédség egyik technikai egysége, de pillanatnyilag nem mernek robbantással kísérletezni, attól tartva, hogy a detonáció nyomán beomlik a kőzet, s megsérül a bajba jutott ember és a déltől folyamatosan mellette lévő társa.

Három napja a föld alatt

Három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták.

A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.