Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pár nap múlva hazamehet a búvár

2002.02.01. 09:50
Öt nap után kivitték a bódvarákói barlangból azt a fiatalembert, aki múlt hét szombaton a feltárás során rekedt az egyik üregbe. A mentők a Miskolci Megyei Kórházba szállították Szilágyi Zsoltot. Az intenzív osztályon két napig tartják megfigyelés alatt Szilágyi Zsoltot. A további orvosi teendőkről csak ezután döntenek, de főorvos szerint néhány nap múlva valószínűleg hazamehet.
Kivitték a bódvarákói barlangból azt a fiatalembert, aki múlt hét szombaton a feltárás során rekedt az egyik üregben. Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy nem sokkal öt óra előtt a legyengült barlangászt hordágyon sikerült kivinni a barlangból. A mentők - bár Hegedűs tájékoztatása szerint jó állapotban van - a Miskolci Megyei Kórházba szállították Szilágyi Zsoltot.

Két napig lesz intenzíven

A Miskolci Megyei Kórház intenzív osztályának ügyeletese az Indexnek cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint péntek reggel egy orvosi testület tárgyal arról, hogy miként javítható fel minél hamarabb Szilágyi Zsolt fizikai és pszichés állapota. Mint az ügyeletes elmondta, a szükséges vizsgálatok egy részét már elvégezték, a búvár állapota kielégítő. Az intenzív osztályon két napig tartják megfigyelés alatt Szilágyi Zsoltot. A további orvosi teendőkről csak ezután döntenek.

Ökrös Ilona főorvos, a kórház központi intenzív osztályának vezetője pénteken reggel az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalembernél az eddigi vizsgálatok alapján nagyobb szervi működészavar nem lépett fel, jelentős sérülései nincsenek.

A főorvos szerint orvosi szempontból a hőháztartás zavarának jelei észlelhetőek Szilágyi Zsoltnál, és a kimerültség miatt pihenésre van szüksége, de néhány nap múlva valószínűleg hazamehet.

Az áttörés

A mentőcsapatok körülbelül háromnegyed tizenkettő körül sikeresen áttörték a sziklafalat, így megnyílt az út a napok óta a barlangban raboskodó Szilágyi Zsolt előtt. Ma reggel még körülbelül egy méterre voltak a bodvarákói, Esztramos hegy alatt húzódó barlangban rekedt Szilágyi Zsolttól a mentőcsapatok. Az utolsó darab sziklafalat vésőkkel és a speciális apró patronos robbantásokkal vágták át. A mentési munkálatok az utolsó fázisban jelentősen lelassultak, mert minden robbantás után szünetet kell tartani, hogy oxigénnel frissítsék a levegőt. A lőporgázok miatt ugyanis a fal mindkét oldalán búvártechnikával kell friss levegőt juttatni a mélyben rekedt búvárhoz és rá vigyázó társához, továbbá a kihajtott sziklafal oldalán elhelyezkedő mentőcsapat tagjaihoz.

Szilágyi Zsolt még szombat késő délután rekedt benn a barlangban. A férfi sokáig csak egy hasadékon keresztül kommunikált a helyszínre érkezett mentőcsapatokkal. A búvárt két és fél nap után, kedden 12 óra körül találták meg, de a fellépő nehézségek miatt - a víz alatti mentéshez például gyenge volt - azóta sem tudták kiszabadítani. Azóta búvárok és orvosok gondoskodtak arról, hogy a bentrekedt búvár testileg és lelkileg megerősödjön. Kedden először teát, szőlőcukrot, különböző vitaminokat juttattak el a szerencsétlenül járt férfihez, szerdán délutántól pedig könnyű ételeket is, például sültcsirkét és rizst is fogyasztott Szilágyi Zsolt.

Újabb túrát tervez

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője a helyszínen arról is beszámolt, hogy Szilágyi Zsoltnak a történtek ellenére sem ment el a kedve a barlangászattól, sőt háromnapos magányában már egy hévízi barlangkutatási tervet is kidolgozott.

A köztársasági elnök közleménye
Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtökön közleményben fejezte ki örömét amiatt, hogy sikerült felszínre hozni Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt, és köszönetét a mentésben közreműködőknek. "Napok óta növekvő aggodalommal, de nem múló reménnyel kísértem figyelemmel, hogy mikor sikerül kimenteni a barlangban rekedt Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész ország aggódott a fiatalemberért, akinek a megmentéséért hat napon át küzdöttek a szakemberek. Megkönnyebbülve mondhatjuk ki: sikerrel!

Az összefogás, a másik emberért, a társért viselt felelősség szép példáját adták a mentésben résztvevők. Elismerés illeti őket azért a megfeszített munkáért, amellyel bajba jutott társukon segítettek. Szilágyi Zsolt számára - csodálatra méltó lelkiereje mellett - az a tudat jelenthette a legfőbb reményt, hogy bízhat barátaiban, kollégáiban. Talán ez, a feltétlen bizalom a legtöbb, amit az ember egy közösség tagjaként érezhet. Ezúton is szeretném megköszönni a mentésben résztvevő valamennyi közreműködőnek, hogy tudásuk, erejük legjavát adva, emberségből példát mutatva megmentették honfitársunk életét."