Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Pár nap múlva hazamehet a búvár

2002.02.01. 09:50
Öt nap után kivitték a bódvarákói barlangból azt a fiatalembert, aki múlt hét szombaton a feltárás során rekedt az egyik üregbe. A mentők a Miskolci Megyei Kórházba szállították Szilágyi Zsoltot. Az intenzív osztályon két napig tartják megfigyelés alatt Szilágyi Zsoltot. A további orvosi teendőkről csak ezután döntenek, de főorvos szerint néhány nap múlva valószínűleg hazamehet.
Kivitték a bódvarákói barlangból azt a fiatalembert, aki múlt hét szombaton a feltárás során rekedt az egyik üregben. Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy nem sokkal öt óra előtt a legyengült barlangászt hordágyon sikerült kivinni a barlangból. A mentők - bár Hegedűs tájékoztatása szerint jó állapotban van - a Miskolci Megyei Kórházba szállították Szilágyi Zsoltot.

Két napig lesz intenzíven

A Miskolci Megyei Kórház intenzív osztályának ügyeletese az Indexnek cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint péntek reggel egy orvosi testület tárgyal arról, hogy miként javítható fel minél hamarabb Szilágyi Zsolt fizikai és pszichés állapota. Mint az ügyeletes elmondta, a szükséges vizsgálatok egy részét már elvégezték, a búvár állapota kielégítő. Az intenzív osztályon két napig tartják megfigyelés alatt Szilágyi Zsoltot. A további orvosi teendőkről csak ezután döntenek.

Ökrös Ilona főorvos, a kórház központi intenzív osztályának vezetője pénteken reggel az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalembernél az eddigi vizsgálatok alapján nagyobb szervi működészavar nem lépett fel, jelentős sérülései nincsenek.

A főorvos szerint orvosi szempontból a hőháztartás zavarának jelei észlelhetőek Szilágyi Zsoltnál, és a kimerültség miatt pihenésre van szüksége, de néhány nap múlva valószínűleg hazamehet.

Az áttörés

A mentőcsapatok körülbelül háromnegyed tizenkettő körül sikeresen áttörték a sziklafalat, így megnyílt az út a napok óta a barlangban raboskodó Szilágyi Zsolt előtt. Ma reggel még körülbelül egy méterre voltak a bodvarákói, Esztramos hegy alatt húzódó barlangban rekedt Szilágyi Zsolttól a mentőcsapatok. Az utolsó darab sziklafalat vésőkkel és a speciális apró patronos robbantásokkal vágták át. A mentési munkálatok az utolsó fázisban jelentősen lelassultak, mert minden robbantás után szünetet kell tartani, hogy oxigénnel frissítsék a levegőt. A lőporgázok miatt ugyanis a fal mindkét oldalán búvártechnikával kell friss levegőt juttatni a mélyben rekedt búvárhoz és rá vigyázó társához, továbbá a kihajtott sziklafal oldalán elhelyezkedő mentőcsapat tagjaihoz.

Szilágyi Zsolt még szombat késő délután rekedt benn a barlangban. A férfi sokáig csak egy hasadékon keresztül kommunikált a helyszínre érkezett mentőcsapatokkal. A búvárt két és fél nap után, kedden 12 óra körül találták meg, de a fellépő nehézségek miatt - a víz alatti mentéshez például gyenge volt - azóta sem tudták kiszabadítani. Azóta búvárok és orvosok gondoskodtak arról, hogy a bentrekedt búvár testileg és lelkileg megerősödjön. Kedden először teát, szőlőcukrot, különböző vitaminokat juttattak el a szerencsétlenül járt férfihez, szerdán délutántól pedig könnyű ételeket is, például sültcsirkét és rizst is fogyasztott Szilágyi Zsolt.

Újabb túrát tervez

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője a helyszínen arról is beszámolt, hogy Szilágyi Zsoltnak a történtek ellenére sem ment el a kedve a barlangászattól, sőt háromnapos magányában már egy hévízi barlangkutatási tervet is kidolgozott.

A köztársasági elnök közleménye
Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtökön közleményben fejezte ki örömét amiatt, hogy sikerült felszínre hozni Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt, és köszönetét a mentésben közreműködőknek. "Napok óta növekvő aggodalommal, de nem múló reménnyel kísértem figyelemmel, hogy mikor sikerül kimenteni a barlangban rekedt Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész ország aggódott a fiatalemberért, akinek a megmentéséért hat napon át küzdöttek a szakemberek. Megkönnyebbülve mondhatjuk ki: sikerrel!

Az összefogás, a másik emberért, a társért viselt felelősség szép példáját adták a mentésben résztvevők. Elismerés illeti őket azért a megfeszített munkáért, amellyel bajba jutott társukon segítettek. Szilágyi Zsolt számára - csodálatra méltó lelkiereje mellett - az a tudat jelenthette a legfőbb reményt, hogy bízhat barátaiban, kollégáiban. Talán ez, a feltétlen bizalom a legtöbb, amit az ember egy közösség tagjaként érezhet. Ezúton is szeretném megköszönni a mentésben résztvevő valamennyi közreműködőnek, hogy tudásuk, erejük legjavát adva, emberségből példát mutatva megmentették honfitársunk életét."