Kázmér
-1 °C
16 °C

Magyar búvárok a Monarchia cirkálójánál

2003.05.07. 18:13
Hazatértek Montenegróból azok a magyar búvárok, akik elsőkként merültek le az első világháború idején elsüllyedt Zenta cirkálóhoz. A víz alatti felvételekből film készül az ORTT támogatásával.
Az expedíció sajtóreferensének szerdai tájékoztatása szerint a az expedícióban részt vevő nyolc búvár korszerű, kevertgázos merülési technikával érte el a 73 méteres mélységben nyugvó roncsot.

Az ORTT támogatja

A cirkálóról fénykép- és videofelvételeket készítettek az Országos Rádió és Televízió Testület által támogatott, a Monarchia hajóroncsai című televíziós sorozathoz - ismertette. A filmsorozatot az év vége előtt mutatják be a magyar televíziós csatornákon. A Czakó László által vezetett búvárcsoportot Dombovári Tibor, Molnár Attila Dávid, Balogh Tamás, Hüvös Ferenc, Rovó László, Sziklai Balázs és Tarpataki Pál alkotta.

Kiúsztak a túlélők

A Zenta cirkáló az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának egyik büszkesége volt. 1914. augusztus 16-án a nagy túlerőben lévő francia és angol hajókötelékkel vívott tengeri ütközetben süllyedt hullámsírba. A 312 fős legénységéből 139-en maradtak életben, akik segítség híján öt órás úszással érték el a partot.