Vilhelmina
12 °C
28 °C

Német disznóktól bűzlik Anglia

2008.04.19. 12:56
A brit bulvársajtó az európai kontinensre keni a Dél-Angliában terjengő szúrós trágyaszagot, ami még királynőjük orrát is facsarja.

Az orrfacsaró bűzt éreznek Londonban, valamint a délkelet-angliai Kent grófságtól a délnyugati Devonig, amiért az angol bulvárlapok a német sertéstelepeket teszik felelőssé. A brit sajtó szombaton felháborodottan tudatta, hogy még II. Erzsébet királynő is szenved a disznószagtól London nyugati határában fekvő windsori kastélyában.

A brit meteorológia hivatalos magyarázata szerint a kellemetlenséget az okozza, hogy Északnyugat-Európa felett napokig mozdulatlanul megült egy vastag felhőtakaró, ami alatt összegyűlt a fő tavaszi mezőgazdasági munka, a trágyaszórás szaga. Amikor ezután feltámadt a szél, az egészet Anglia déli vidékei felé sodorta.

Der Stink

A kontinenssel általában, az EU-val pedig különösen nem barátságos brit bulvársajtó késlekedés nélkül "eurobűznek" keresztelte a jelenséget, sorjáznak a kétértelmű szalagcímek a "bűzlő német disznókról". A Daily Mail először a franciákba rúgott egyet, francia-angol szókapcsolattal "Le Stink"-nek nevezve a Csatornán túlról érkező illatot (stink=bűz), majd amikor a gyanú átterelődött a német farmerekre, a szalagcím "Der Stink"-re módosult.

A Brit Gazdaszövetség (NFU) szakértői szerint ugyanakkor a holland mezőgazdászok is felelősek a szagfelhőért. A meteorológusok azzal bíztatják a bűzben párolódó angolokat, hogy a szél hamarosan szokásos irányába, nyugatira fordul, és friss atlanti levegővel visszafújja a trágyaszagot.