Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Ne üsd el a biciklistát!

2002.08.07. 11:47
Egy tervezett uniós jogszabály szerint a kerékpárosokkal történt balesetek esetén a gépkocsivezetőknek kellene a kárt fizetni, függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet.
Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága által kidolgozott javaslat szerint ugyanis a legtöbb ilyen balesetet az autósok okozzák, emellett - függetlenül attól, hogy ki a vétkes, - a gyalogosok és a kerékpárosok természetesen jóval inkább megszenvedik az ütközéseket. Brüsszel azt várja a javaslattól, hogy biztonságosabbá váljanak az utak, és egyre többen üljenek kerékpárra.

A "biciklis gerillák" miatt drágul a biztosítás?

A törvénykezési gyakorlat azt mutatja, hogy Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és a skandináv országokban baleset esetén most is szinte mindig az autóvezetőknek kell kiállítaniuk a csekket. Nagy-Britanniában az autósoknak csak akkor kell fizetniük, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy ők a felelősek a balesetért. Ennek megfelelően a brit autós- és biztosítási szervezetek élesen elítélték Brüsszel javaslatát, miszerint az új törvény a KRESZ szabályait be nem tartó, általuk csak "biciklis gerilláknak" nevezett kerékpárosoknak fog kedvezni. A terv ellenzői szerint a javaslat életbe lépése akár 50 fonttal is emelheti az autóbiztosítás díját a szigetországban - írja a The Observer.

A britek ebből kimaradnának

Az indítványt az Európai Parlament ősszel vitatja meg. A brit kormány valószínűleg ellenezni fogja a terv életbe lépését, azonban ha a többi uniós tagállam többsége támogatja a javaslatot, akkor Nagy-Britanniában is érvényesülnie kell a leendő jogszabálynak. Várhatóan London ezért az opt-out jogosultság megadását fogja kérni, amely lehetőséget adna arra, hogy a szigetország kimaradjon a rendelkezés hatálya alól. A kérelem viszont komoly akadályokba ütközhet Brüsszelben, amely a jogszabálynak az EU teljes területén való alkalmazását kívánja elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!