Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ne üsd el a biciklistát!

2002.08.07. 11:47
Egy tervezett uniós jogszabály szerint a kerékpárosokkal történt balesetek esetén a gépkocsivezetőknek kellene a kárt fizetni, függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet.
Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága által kidolgozott javaslat szerint ugyanis a legtöbb ilyen balesetet az autósok okozzák, emellett - függetlenül attól, hogy ki a vétkes, - a gyalogosok és a kerékpárosok természetesen jóval inkább megszenvedik az ütközéseket. Brüsszel azt várja a javaslattól, hogy biztonságosabbá váljanak az utak, és egyre többen üljenek kerékpárra.

A "biciklis gerillák" miatt drágul a biztosítás?

A törvénykezési gyakorlat azt mutatja, hogy Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és a skandináv országokban baleset esetén most is szinte mindig az autóvezetőknek kell kiállítaniuk a csekket. Nagy-Britanniában az autósoknak csak akkor kell fizetniük, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy ők a felelősek a balesetért. Ennek megfelelően a brit autós- és biztosítási szervezetek élesen elítélték Brüsszel javaslatát, miszerint az új törvény a KRESZ szabályait be nem tartó, általuk csak "biciklis gerilláknak" nevezett kerékpárosoknak fog kedvezni. A terv ellenzői szerint a javaslat életbe lépése akár 50 fonttal is emelheti az autóbiztosítás díját a szigetországban - írja a The Observer.

A britek ebből kimaradnának

Az indítványt az Európai Parlament ősszel vitatja meg. A brit kormány valószínűleg ellenezni fogja a terv életbe lépését, azonban ha a többi uniós tagállam többsége támogatja a javaslatot, akkor Nagy-Britanniában is érvényesülnie kell a leendő jogszabálynak. Várhatóan London ezért az opt-out jogosultság megadását fogja kérni, amely lehetőséget adna arra, hogy a szigetország kimaradjon a rendelkezés hatálya alól. A kérelem viszont komoly akadályokba ütközhet Brüsszelben, amely a jogszabálynak az EU teljes területén való alkalmazását kívánja elérni.