Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Összeütközött két személyvonat Nógrádban

2005.09.12. 13:22
Összeütközött két BZ típúsú motorvonat Balassagyarmat és Magyarnándor között, az ütközést emberi mulasztás okozta. Tizenhat embert láttak el a helyi kórházban, tizennégyen könyebben sérültek meg, két embernek pedig eltört a bordája. A nagyobb bajt egy kalauznő lélekjelenléte előzte meg.

Tizenhat ember megsérült hétfőn hajnalban, amikor összeütközött két személyvonat Nógrád megyében, Balassagyarmat és Magyarnándor között, mondta Balga József, a balassagyarmati kórház főorvosa. A rendőrség közölte, emberi mulasztás történt, a vonatok egymással szemben, azonos sínpályán haladtak az ütközés előtt. A MÁV szerint napokig eltarthat a személyi felelősség megállapítása.

Ketten bordatörést szenvedtek

A 16 utasból ketten bordatörést szenvedtek, a többiek sérülése nyolc napon belül gyógyul, mondta Balga József főorvos. Tizenegy sérültet a mentők szállítottak be, öten pedig maguk mentek be a kórházba. Jelenleg hatan fekszenek a balassagyarmati kórházban. A két bordatörött beteg mellett hárman kisebb koponyasérülést és agyrázkódást szenvedtek. Egy hasfájásra panaszkodó állapotos nőt megfigyelésen tartanak. A többieket járóbetegként kezelték.

Balga József a sérültek beszámolója alapján arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a kalauznő lélekjelenléte nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem keletkeztek súlyosabb sérülések. A MÁV alkalmazottja ugyanis mindenkit figyelmeztetett, hogy kapaszkodjanak, az első kocsiból hátrább terelte az utasokat, hogy minél távolabb legyenek az ütközéstől, és olyan utas is volt, akit ő ébresztett fel az ütközés előtt.

Nem műszaki hiba

Két BZ típusú motorvonat ütközött össze a nyílt pályán néhány perccel hat óra előtt, egyelőre ismeretlen okból, mondta Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Mindkét szerelvény motorkocsija kisiklott. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kaszás Attila az MTI-nek azt mondta, a baleset a Balassagyarmattól 11 kilométerre délre fekvő Mohora és a tőle három kilométerrel még délebbre lévő Magyarnándor közötti pályaszakaszon történt.

Közölte, az már biztos, hogy nem a műszaki berendezés hibája, hanem emberi mulasztás okozta a balesetet. A mohorai és csesztvei közúti-vasúti átkelőhely közötti nyílt vasúti pályán egy kanyarban egy Aszódról érkező kétkocsis és egy Balassagyarmat felől közlekedő három kocsis vonat ütközött össze úgy, hogy egymással szemben azonos sínpályán haladtak. Az MTI úgy tudja, hogy az aszódi járatnak Magyarnándorban kellett volna bevárnia a másik vonatot. Azt még nem tudni, milyen sebességgel haladtak a vonatok, de a szakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.

Késések várhatóak

A hajnali munkásjáratokon sokan utaztak, de mire a rendőrség megérkezett, alig találtak valakit a helyszínen. A mentők elvitték a sérülteket, a távolsági járatok pedig felvették az utasokat. A MÁV közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a vonatok helyett az utasokat autóbuszok szállítják. A helyreállításig késésekkel is számolniuk kell az erre utazóknak.

Kavalecz Imre közölte az MTI-vel, a vasúti szakemberek véleménye is az, hogy "vélhetően személyi mulasztás okozta a balesetet", de a baleset vizsgálata még napokig eltarthat és csak azután lehet biztosan megállapítani, kit terhel személyi felelősség. "A vasúti utasításbeli és egyéb műszaki tényezők kizárhatóak, (...) a berendezés működött, a mozdonyok is jól működtek, nincsen olyan műszaki tényező, amely befolyásolhatta volna a balesetet" - mondta a MÁV Rt. szóvivője.