Benedek
-4 °C
5 °C

Tűz és földrengés Kaliforniában

2003.10.30. 14:21
Eddig legalább húsz ember vesztette életét a kaliforniai tűzvészben, az csak az időjósok által ígért esőben bízhatnak. Közben gyenge földrengés rázta meg Kaliforniát és Nevadát. A szmoghoz szokott Los Angelesben pillanatnyilag a nap is alig látszik az égen.
Csütörtökig legalább húsz ember vesztette életét a Kaliforniában múlt hét vége tomboló tűzvészben. Az áldozatok között van egy tűzoltó is, a 38 éves Steven Rucker, aki a San Diego melletti erdőtűz oltása során vesztette életét. Itt két másik tűzoltó is súlyosan megsérült. A mintegy tizenháromezer kaliforniai tűzoltó a szomszédos államokból, elsősorban Arizonából és Nevadából vár erősítésre. A hatóságok feltételezése szerint legalább két tüzet azok a vadászok okoztak, akik eltévedtek az erdőben, és jelzőtüzeket gyújtottak. A tűzoltók munkáját nehezíti, hogy Kaliforniában hónapok óta nem esett az eső, és helyenként több mint száz kilométeres sebességű szél segíti a lángok terjedését. A meteorológusok lehűlésre és némi esőre számítanak a következő napokban, jelentette a BBC.

Schwarzenegger Washingtonban

Az államban körülbelül tíz, egymástól független, nagy kiterjedésű tűz pusztít, a mexikói Ensenadától Los Angeles külvárosáig. Eddig közel kétezer otthon vált a lángok martalékává. A tűz eddig mintegy 250 ezer hektárnyi területet perzselt fel. Gray Davis kaliforniai kormányzó szerint a tűzoltás eddig kétmilliárd dollárt emésztett fel. A biztosítókhoz beérkezett igények alapján százmilliárd dollárra becsülik az anyagi kár nagyságát. Bush elnök katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította az államot, és állami segítséget ígért. Arnold Schwarzenegger leendő kormányzó máris Washingtonba repült, hogy újabb pénzt szerezzen az oltáshoz.

Kitelepítések

Glenn Wagner, San Diego megye egészségügyi biztosa attól tart, hogy a romok között újabb holttestekre bukkanhatnak, mert a lángok nagyon gyorsan terjedtek. Szerinte sok embernek esélye sem volt kijutni házából. A hatóságok számos holttestet csupán méterekre találtak meg autóiktól. Kedden negyvenezer embert kellett kitelepíteni a Los Angelestől 160 kilométerre északra fekvő tóparti üdülővárosokból.

Földrengés

Közben a Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés rázta meg Kaliforniát és Nevadát, jelentette a Drudgereport. A hatóságok azonban jobban aggódnak amiatt, hogy az amerikai-mexikói határon átjutni próbáló illegális bevándorlók esetleg csapdába kerülhetnek a környéken tomboló tüzek miatt.