Vilhelmina
12 °C
28 °C

Megölték 'Isten bankárát'

2003.09.29. 17:07
Húsz évvel azután, hogy a Blackfriars hídon felakasztva találták Roberto Calvi holttestét, a londoni rendőrség újból nyomoz. Az öngyilkosságot már régen elvetették, de a feltételezett gyilkosok csak az idén állnak bíróság elé.
A vatikáni kapcsolatai miatt csak az "Isten bankáraként" emlegetett Roberto Calvi pénzember holttestét 1982. június 19-én találták meg a londoni Blackfriars hídra felakasztva. A férfi zsebében téglák, és tizenötezer font készpénz volt. Calvi június 11-én indult el Rómából egy iratokkal teli táskával, miután a vezetése alatt álló Banco Ambrosiano pénzintézet csődbe ment a spekulációs ügyleteken felhalmozódott veszteségek miatt. Bár a férfit korrupcióval vádolták, óvadék ellenében mégis szabadlábra helyezték az olasz hatóságok

Fizetett a Vatikán

Az 1980-as években a Banco Ambrosiano volt a legnagyobb magánkézben lévő olasz bankház. Calvi távozása idején több milliárd líra hiányzott a számlákról. Feltételezések szerint a bankház igen közel állt a Vatikánhoz, az egyház ugyanakkor cáfolta, hogy köze lenne a csődhöz. Erkölcsi felelősségét azonban elismerte, és végül 241 millió dollár kártérítést fizetett a betéteseknek.

Gyilkosság

Az elsődleges vizsgálatok szerint Calvi öngyilkos lett, ezért az ügyet lezárták. Alig egy év múlva a Németországban elvégzett vizsgálatok már arra a következtetésre jutottak, hogy a bankárt megölték. Közel másfél évtizedig nem történt említésre méltó fejlemény az ügyben, ám 1997-ben két embert gyanúsítottak meg Olaszországban a Calvi-gyilkossággal kapcsolatban. A 2002-ben elvégzett törvényszéki vizsgálatok ugyancsak emberölést állapítottak meg.

Pénzmosás

Az idén várhatóan négy embert állítanak bíróság elé Rómában a Calvi-üggyel kapcsolatban. Az egyikük, Pippo Calo, a maffia egyik embere éppen egy másik ügy miatt kiszabott börtönbüntetését tölti. Flavio Carboni, Ernesto Diotallevi és Carboni barátnője ugyancsak a gyanúsítottak között vannak. Carboni ügvédje szerint csak a bőrüket féltő bűnbánó maffiózók próbálják bemártani ügyfelét. A hatóságok feltételezése szerint Calvi vagy a szicíliai maffia, vagy a Camorra emberei ölték meg, mert a pénz tisztára mosása helyett csak eltette azt.

Nyomoznak Londonban

Trevor Smith főfelügyelő a londoni rendőrségtől elismerte, hogy újra megnyitották az aktákat, Dr. Luca Tescaroli római ügyész kérésére újra nyomozást folytatnak a Calvi-gyilkossággal kapcsolatban. Calvi fia jelezte, hogy hamarosan Londonba repül, jelentette a BBC.