Judit
3 °C
7 °C

Megölték 'Isten bankárát'

2003.09.29. 17:07
Húsz évvel azután, hogy a Blackfriars hídon felakasztva találták Roberto Calvi holttestét, a londoni rendőrség újból nyomoz. Az öngyilkosságot már régen elvetették, de a feltételezett gyilkosok csak az idén állnak bíróság elé.
A vatikáni kapcsolatai miatt csak az "Isten bankáraként" emlegetett Roberto Calvi pénzember holttestét 1982. június 19-én találták meg a londoni Blackfriars hídra felakasztva. A férfi zsebében téglák, és tizenötezer font készpénz volt. Calvi június 11-én indult el Rómából egy iratokkal teli táskával, miután a vezetése alatt álló Banco Ambrosiano pénzintézet csődbe ment a spekulációs ügyleteken felhalmozódott veszteségek miatt. Bár a férfit korrupcióval vádolták, óvadék ellenében mégis szabadlábra helyezték az olasz hatóságok

Fizetett a Vatikán

Az 1980-as években a Banco Ambrosiano volt a legnagyobb magánkézben lévő olasz bankház. Calvi távozása idején több milliárd líra hiányzott a számlákról. Feltételezések szerint a bankház igen közel állt a Vatikánhoz, az egyház ugyanakkor cáfolta, hogy köze lenne a csődhöz. Erkölcsi felelősségét azonban elismerte, és végül 241 millió dollár kártérítést fizetett a betéteseknek.

Gyilkosság

Az elsődleges vizsgálatok szerint Calvi öngyilkos lett, ezért az ügyet lezárták. Alig egy év múlva a Németországban elvégzett vizsgálatok már arra a következtetésre jutottak, hogy a bankárt megölték. Közel másfél évtizedig nem történt említésre méltó fejlemény az ügyben, ám 1997-ben két embert gyanúsítottak meg Olaszországban a Calvi-gyilkossággal kapcsolatban. A 2002-ben elvégzett törvényszéki vizsgálatok ugyancsak emberölést állapítottak meg.

Pénzmosás

Az idén várhatóan négy embert állítanak bíróság elé Rómában a Calvi-üggyel kapcsolatban. Az egyikük, Pippo Calo, a maffia egyik embere éppen egy másik ügy miatt kiszabott börtönbüntetését tölti. Flavio Carboni, Ernesto Diotallevi és Carboni barátnője ugyancsak a gyanúsítottak között vannak. Carboni ügvédje szerint csak a bőrüket féltő bűnbánó maffiózók próbálják bemártani ügyfelét. A hatóságok feltételezése szerint Calvi vagy a szicíliai maffia, vagy a Camorra emberei ölték meg, mert a pénz tisztára mosása helyett csak eltette azt.

Nyomoznak Londonban

Trevor Smith főfelügyelő a londoni rendőrségtől elismerte, hogy újra megnyitották az aktákat, Dr. Luca Tescaroli római ügyész kérésére újra nyomozást folytatnak a Calvi-gyilkossággal kapcsolatban. Calvi fia jelezte, hogy hamarosan Londonba repül, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?