Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Üldözött ágyúgolyófutam Európában

2004.09.15. 16:33
Félelmetesen gyors autók száguldoznak a spanyol utakon - riadóztatta a spanyol rendőrséget egy békésen autózó család. A rendőrök a gyorshajtók nyomába eredtek és hetvenegy sportautót és luxuskocsit foglaltak le ideiglenesen gazdáiktól. Az illegális gyorsasági verseny a rövid közjáték után folytatódott.
Luxusautókat és sportkocsikat foglalt le átmenetileg hétfőn a spanyol rendőrség, miután sofőreiket gyorshajtás miatt lekapcsolták és megbüntették - írja a Reuters. A hatóságok a brit szervezésű Európa Ágyúgolyófutam résztvevőit csípték el, akik egy országokon átívelő illegális autóversenyen vesznek részt. A versenyt feltehetőleg a Burt Reynolds főszereplésével készült 1981-es film, az Ágyúgolyó futam ihlette.

Kávézás közben

Forrás: cannonballruneurope.co.uk
A spanyol rendőrséget egy autózó család értesítette, akiket nagy sebességgel száguldó, bikaerős autók előztek meg Katalónia északkeleti részén. A verseny résztvevőit egy nem létező jogszabályra hivatkozva bírságolták meg a spanyol rendőrök - mondta el kedden Tim Porter, a Cannonball Run Europe Kft. ügyvezetője. "Szerintem teljes mértékben fölháborító, hogy a rendőrség menet közben állítja fel a szabályokat", majd hozzátette, hogy az egyik résztvevőt csupán gyorshajtás gyanúja miatt vették őrizetbe, és "legalább hat versenyzőt kávézás közben gyűjtöttek be".

A rendőrség saját bevallása szerint hetvenegy autót nyomozott le és vett zár alá, köztük Porschékat, Ferrarikat és Rolls Royce-okat, miután igazoltatta többnyire brit sofőrjeiket. "Azzal gyanúsítjuk őket, hogy egy tiltott csoport tagjaiként illegális versenyeken vesznek részt, és ezzel más emberek életét veszélyeztetik" - nyilatkozott a katalóniai rendőrség szóvivője. A bíróság csak később határoz arról, hogy vád alá helyezi-e a sofőröket.

A futam folytatódik

A futamon résztvevők visszakapták járműveiket, miután kifizették a 150-400 eurós büntetéseket. A rendőrség most a verseny szervezőit próbálja beazonosítani, akiknek a rajthozállók többezer fontot fizettek az indulási jogért.

A több éves múltra visszatekintő verseny hivatalos oldalán a futam folytatódásáról adtak hírt a szervezők, a legfrissebb bejegyzés arról árulkodik, hogy a résztvevők szerdán "emelkedett hangulatban" hagyták el Benidormot. Az oldalon olvasható szabályzat szerint az nyer, aki elsőként éri el az adott szakaszon kitűzött célt, mégpedig úgy, hogy nem lépi túl a limitidőt, ami egyébként a sebességkorlátozások betartasával is elérhető.