Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Halálos cápatámadás Washington közelében

2001.09.02. 16:06
Harminc év óta nem jegyeztek fel cápatámadást az Egyesült Államokban a Washingtontól délre fekvő Virginia Beach-en, ahol szombaton egy 10 éves fiú esett a ragadozó áldozatául. A szerencsétlenül járt David Peltier vasárnap, a kórházban halt bele sérüléseibe.
Az édesapjánál nyaralt az a 10 éves fiú, akit szombaton támadott meg egy cápa a Virginia állambeli Virginia Beach tengerpartján. A Washington közeli partszakaszon a sekély partmenti vízben egy 2,5 méteres ragadozó mart bele David Peltierbe.

Az éhes állat nem volt hajlandó elengedni zsákmányát, még akkor sem, amikor a fiú közelben hullámlovagló apja megérkezett és megpróbálta erővel szétfeszíteni a cápa állkapcsait. A ragadozó végül akkor engedte el a fiút, amikor az apa jókora ütést mért az állat fejére.

Davidet válságos állapotban szállították kórházba, ahol vasárnap belehalt sérüléseibe. Az orvosok tájékoztatása szerint a fiú combjában futó artéria olyan súlyosan roncsolódott, hogy az pótolhatatlan vérveszteséget okozott.

Az eset megrázta a virginiai város közvéleményét, a lakosok nevében nyilatkozó polgármester, aki csak döbbentségét tudta tolmácsolni a CNN-en keresztül. Érthető is a sokk, ugyanis keleti part északabbi részén fekvő településen harminc éve nem fedeztek fel cápatámadást. A floridai egyetem adatai szerint idén összesen 40 cápatámadást jegyeztek fel világszerte, ebből 28 eset Florida partjainál történt. Eddig egyik eset sem volt halálos kimenetelű. A tavaly regisztrált 79 cápatámadásból 51 történt az Egyesült Államokban.