Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Újabb cápatámadás az USA-ban

2001.09.04. 10:44
Hétfőn egy embert halálosan és egy másikat súlyosan megsebesített egy cápa Észak-Karolina partjainál. Az eset után nem zárták le a partot, de repülőből figyelik a strandot. A statisztikák szerint ebben az évben ugyan kevesebb cápatámadást regisztráltak, de néhány napon belül már ez volt a második sokkoló eset a keleti parton.

Repülőből fogják figyelni Észak-Karolina partjait, miután hétfőn két embert támadott meg egy part közelében lévő cápa. A pár derékig érő vízben úszott körülbelül egy méterre az Avon város közeli, Outer Banksnek nevezett parttól, mikor a cápa megtámadta őket. A 27 éves férfi meghalt, társát, a 22 éves nőt kórházban kezelik, az orvosok szerint állapota súlyos, de stabil.

A támadásnak nem volt tanúja

A hatóságok szerint a támadásnak nem volt tanúja, így csupán feltételezik, hogy a sebeket cápák okozták. A partot nem zárták le, de kedden repülőből figyelik az óceánt, és minden veszélyesebb cápamozgást jelenteni fognak.

Ezen a strandon ez az első cápatámadás ebben az évben, de a keleti parton a második a Labour Daynek nevezett nyárbúcsúztató vakáció idején. Szombaton a virginiai Sandbridge parton a másfél méteres vízben játszadozó tízéves David Peltiert támadta meg egy cápa, a ragadozó fogai közül apja mentette ki. A combján súlyosan sérült gyerek vasárnap belehalt sebeibe.

A cápatámadások száma csökkent

A statisztikák szerint az elmúlt évekhez képest a cápatámadások száma csökkent. Minden eset azonban médiaszenzációként körbejárja a világot: miután júliusban egy nyolcéves fiú életét - drámai módon ugyan -, sikerült megmenteni. Az eset a floridai Pensacola partján történt, a fiút úszás közben támadta meg a cápa, és leharapta egyik karját. A fiú leharapott karját visszavarrták, ám azóta kómában fekszik.

Világszerte az idén 48 cápatámadást jegyeztek fel, ebből 37 az Egyesült Államokban történt, 28 Floridában. Az elmúlt évben azonban 84 támadás történt: ebből 53 az Egyesült Államokban, 37 Floridában.