Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Cápahorror a floridai strandon

2005.06.26. 16:48
Cápa támadott meg egy 14 éves fürdőző lányt szombaton a Mexikói-öbölben, Florida partjainál - közölték vasárnap a helyi hatóságok. A sebesült lányt egy szörföző még ki tudta vinni a partra, de belehalt sérüléseibe.

A lány, akinek nevét nem közölték, vele egyidős társával együtt a parttól mintegy száz méterre úszott a tengerben, amikor egy sötét árnyékot pillantottak meg a vízbe. Menekülésre azonban már nem volt idejük, mert a cápa azonnal rájuk támadt. A másik úszó nem sérült meg, sikerült kiúsznia a partra.

Orrára koppintott a cápának

Az áldozatot, akinek combjából csontig kiharapott egy részt a két és fél méteres tengeri ragadozó, egy arra vitorlázó Tim Dicus nevű 54 éves férfi vette fel a szörfdeszkájára. Miközben partra vitte, mondta el később, a bikacápa követte őket és újra és újra támadott. Valahányszor túl közel merészkedett, a szörföző az evezővel verte orrba, míg végül sikerült elkergetnie.

Végzetes vakáció

A szerencsétlenül járt lányt két másik csónakázó segítségével még élve sikerült partra juttatni, de mire beszállították a kórházba, már halott volt. Kilétéről csak annyit közöltek, hogy a Louisiana állam-beli Gonzalesből érkezett családi vakációra.

A támadás után a színhely - egy Pensacola várostól keletre lévő kemping - környékén 30 kilométeres szakaszon lezárták a partot. A cápahorror alaposan megzavarta a szezont: Floridában ez a fő nyaralási idény, a strandok, a szállodák zsúfoltak.

2000 és 2003 között az amerikai állam partjainál évi átlagban 30 cápatámadást regisztráltak - szerencsére ezeknek csak egy töredéke végződött halállal. Tavaly 12 cápatámadást jegyeztek fel a floridai tengerparton.