Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Újratárgyalhatják a cári család kivégzését

2006.11.14. 20:04
Marija Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnő beadványát ismét tárgyalnia kell az orosz főügyészségnek. A cél, hogy kimondják, a cári család nem egyszerű köztörvényes bűnözők, hanem politikai megtorlások áldozatává vált.

A cári család rehabilitálásának újbóli megvizsgálására kötelezte az orosz főügyészséget egy moszkvai bíróság kedden. A Tveri kerületi bíróság jogszerűtlennek ítélte, hogy a főügyészség elutasította Marija Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnő beadványát, amelyben újólag szorgalmazza az 1918-ban agyonlőtt II. Miklós cár és családja politikai megtorlások áldozataiként történő rehabilitálását.

Mindamellett a bíróság nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy van-e alapja a rehabilitálásnak, úgy találva, hogy a beadványnak ezt a kérelmező részét (közönséges) büntetőjogi eljárásban kell megvizsgálni. A nagyhercegnőt képviselő German Lukjanov ügyvéd mégis apró győzelemként értékelte a bírói határozatot. Igaz, a főügyészséghez hasonlóan még nem döntötte el, hogy fellebbez-e. Erre mindkét félnek tíz nap áll rendelkezésére.

Ez a kerületi bíróság májusban már elutasította a cári család rehabilitálását, de ezt a döntését a fővárosi bíróság a Romanovok fellebbezése nyomán augusztusban érvénytelenítette, és új eljárást rendelt el. Lukjanov most jelezte: "készek vagyunk peren kívüli egyezségre, bár nem értünk egyet a főügyészségnek azzal az álláspontjával, amely szerint a cári család egyszerű köztörvényes bűnözők, nem pedig politikai megtorlások áldozatává vált".