Piroska
-2 °C
5 °C

Egy süket kislány dalos karácsonya

2005.12.23. 11:23
Amikor Josie meghallotta a Jingle Bellst, arca fénybe borult. A 12 éves kislány eddig süket volt, orsócsont-beültetése után iPodot kért karácsonyra.

A születésétől süket, 12 éves Josie Caven nemrég orsócsont-beültetésen esett át. A műtét után otthona nappalijában ücsörgött, amikor először felcsendült a legnépszerűbb angolszász karácsonyi dal, a Jingle Bells.

"Meghallotta a rádióban a dalt, és ahogy felnézett, az arca mennyei volt. Csillogott a szeme, amikor rájött, hogy mit hall" - nyilatkozta édesanyja, Teresa a Daily Telegraphnak. "Olyan jó zenét hallani, főleg a karácsonyi kórusokat szeretem" - mondta el a kislány a lapnak.

Josie a belső füljárataiban szabadon áramló folyadék miatt egyáltalán nem hallott. Négy évvel ezelőtt egy különleges hallókészülékkel már elkezdhetett iskolába járni, de hallása egyáltalán nem volt kifinomult. Ráadásul a biztató kezdetek után hamar újra romlásnak indult.

Az orvosok ekkor döntöttek a műtét mellett. Azóta Josie egy teljesen új világot kezdett felfedezni.

"Minden hangot meg kell tanulnia. Ha hall valami zajt, rögtön kérdezi is, hogy ez most egy ajtócsukódás volt?" - mesélte a Telegraphnak édesapja, Richard. "Látni, hogy lelkesen fedezi fel a számára eddig ismeretlen világot, nem is kérhettem volna szebbet karácsonyra" - tette hozzá.

Josie valóban lelkes. Karácsonyra iPodot kért szüleitől. "Black Eyed Peast szeretnék letölteni" - árulta el a Telegraphnak.