Ödön
2 °C
11 °C

Súlyos mulasztások miatt 55 halott a marokkói tűzben

2008.04.27. 15:50
Szinte minden biztonsági előírást figyelmen kívül hagytak a casablancai matracgyárban.

A villamos berendezések és vezetékek karbantartásának elmulasztása okozta az 55 ember halálával és tizenkét dolgozó sérülésével járó szombati nagy tűzvészt a marokkói Casablanca matracgyárában - közölte vasárnap a helyi polgárvédelmi alakulatok parancsnoka.

A gyár vezetői zárva tartatták az üzemcsarnok kapuit, és berácsoztatták az ablakokat, hogy "megakadályozzák az üzemi lopásokat". Ennek a körülménynek döntő szerepe volt az áldozatok nagy számában, hiszen a dolgozók nem tudtak kijutni az égő ipari épületből. Ráadásul nagyon gyorsan szétterjedt a tűz, mert szabálytalanul tárolták az üzemben az éghető anyagokat. Szinte minden biztonsági előírást figyelmen kívül hagytak a casablancai matracgyárban - mondta a polgárvédelmi illetékes a marokkói Medi1 rádiónak adott nyilatkozatában.

A tűzoltóknak lyukakat kellett vágniuk a falba, hogy bejussanak az égő üzemcsarnokba, illetve hogy a bennlévők kimenekülhessenek. Három órába tellett, mire lokalizálták a tüzet, és további öt óra kellett a lángok teljes elfojtásához. Még javában folyik az áldozatok azonosítása hozzátartozók és orvosszakértők bevonásával. Nehéz, olykor szinte lehetetlen az összeégett testek felismerése, némelyik esetben még az áldozat nemét sem tudták eddig megállapítani. Vasárnap rendőri felügyelet alá helyezték az üzem tulajdonosát és annak fiát, a vállalat igazgatóját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?