Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megúszta a börtönt a macskagyilkos főbérlő

2002.08.23. 10:12
Akár hároméves börtönre is ítélhették volna azt a háztulajdonost, aki lelőtte egyik bérlőjének macskáit, egy marylandi bírónő szerint azonban a férfi jogszerűen járt el, mert nem számít kegyetlenkedésnek, ha sörétes puskával lövik le a háziállatokat, hiszen hamar elpusztulnak. A macskák tulajdonosa szerint nincs igazság.
Bár a 2001. október 1-én Marylandban hatályba lépett új szabályozás szerint az állatkínzás a továbbiakban nem szabálysértés, hanem bűntény, mégis felmentették a vádak alól azt a háztulajdonost, aki lelőtte egyik bérlője macskáit. Mary Stepler bírónő szerint a háztulajdonos, Eric Grossnickle jogilag elfogadhatóan járt el, amikor a két macskát egy sörétes puskával "széttrancsírozott" - írja a CNN. "Nem tetszik, amit tett, de a marylandi törvények alapján ez nem számít bűncselekménynek" - nyilatkozta a bírónő.

Szándékos rongálás

"Nincs igazság - jelentette ki a bíró döntése után a macskák tulajdonosa, April Ritch -, hát nem bűn az, ha ellopjuk valaki háziállatait, és lelőjük őket?" Grossnicklet eredetileg rablással is megvádolták a macskák ellopása miatt, ezt azonban idegen tulajdon szándékos megrongálására enyhítette a bíróság. Ez utóbbi csak szabálysértésnek számít, maximális büntetési tétele kilencvennapi elzárás és ezerdolláros pénzbírság.

A háztulajdonos nem tagadta a macskák lelövését, tanúvallomásában elmondta: legalább ötször figyelmeztette az asszonyt, hogy ezt fogja tenni, ha nem szabadul meg a macskáktól. Véleménye szerint az állatok csökkentik az ingatlan értékét, mert szétkarmolják a tapétákat és a bútorhuzatokat - írja a CNN. A macskákat pont az állatvédelmi törvény hatályba lépésének napján, október 1-én lőtte le.

Bevett mezőgazdasági gyakorlat

A törvény bünteti, ha az állatoknak szükségtelen szenvedést okoznak, azonban engedélyezi az állatok fájdalommentes elpusztítását élelmiszeripari felhasználás, vadászat, vagy például tudományos kísérletek esetén. A bírónő megítélése szerint Grossnickle nem okozott szükségtelen szenvedést az állatoknak, a lelövés pedig bevett mezőgazdasági gyakorlat.

Fellebbezésnek helye nincs

Laura Corbett, marylandi helyettes államügyész szerint a bírónő téved, az állatokat ugyanis "szükségtelenül és indokolatlanul, tehát kegyetlenül ölték meg" - írja a CNN. A döntés ellen azonban a bíróság ítélete szerint az ügyészség nem nyújthat be fellebbezést. Az állatkínzást tiltó törvény alapján akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik a kegyetlenkedőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!