Gusztáv
3 °C
6 °C

Magyar barlangász szorult egy olasz barlangba

2006.09.11. 14:52
Tíz órán keresztül mentették olasz hegyimentők azt a magyar barlangászt, aki egy barlangban eltörte a lábát, és emiatt nem tudott a felszínre mászni. Idén sérültek már meg barlangászok ugyanott.

Az olasz barlangi és hegyimentők a felszínre hozták, és kórházba vitték helikopterrel hétfőn azt a sérült magyar barlangászt, aki csaknem két napot töltött 81 méteres mélységben, az Udine közelében lévő Canin-hegy gyomrában.

Eltört a lába

A 46 esztendős magyar férfi lába két helyen is eltört - sípcsontnál és a szárkapocscsontnál - egy zuhanás miatt szombat este, s ezért képtelen volt saját erőből a felszínre emelkedni. Három magyar társa közül egy vele maradt, míg ketten a felszínre mentek, s az olasz hegyi- és barlangi mentőket hívták segítségül, akik végül nagy erőfeszítések árán, tízórás küszködés után a szűk barlangjáratokon keresztül hétfő hajnalban a felszínre hozták a sérült magyart.

Több helyen mikrorobbantásokkal kellett kiszélesíteni egy csaknem 30 méteres, szűk barlangfolyosót, hogy a hordágy átférjen rajta. Hétfő reggel, röviddel hét óra után az alpesi mentők helikopterrel Tolmezzo kórházába szállították a sérült magyar barlangászt. A mentésben csaknem harminc olasz szakember vett részt.

Februárban is gond volt

Idén februárban a Júliai-Alpokban két magyar barlangászt ölt meg lavina, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. Négy társukat akkor ugyancsak az olasz hegyi- és barlangi mentőszolgálat hozta ki, mert félő volt, hogy az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár napokra a barlangban rekedhetnek.

Magyar barlangkutatók évek óta kedvelt terepe az olasz-szlovén határ közelében fekvő Canin-fennsík. A Déli-Alpok mészkővonulatához tartozó Júliai-Alpokban található kutatási terület a Tarvisiótól délnyugatra fekvő Sella Nevea üdülő- és síközponttól délnyugatra található. A Canin-fennsík legmagasabb csúcsa az 1998 méter magas Col delle Erbe nevű hegy. Tőle délre emelkedik a 2547 méter magasságú Canin-csúcsot magában foglaló sziklás gerincvonulat. A Canin-fennsík legnagyobb barlangrendszerei a Michele Gortani-Davanzo-Viannello-Buse d,Ajar, más néven a Col delle Erbe-rendszer, valamint a Complesso del Foran del Muss.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!