Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar barlangász szorult egy olasz barlangba

2006.09.11. 14:52
Tíz órán keresztül mentették olasz hegyimentők azt a magyar barlangászt, aki egy barlangban eltörte a lábát, és emiatt nem tudott a felszínre mászni. Idén sérültek már meg barlangászok ugyanott.

Az olasz barlangi és hegyimentők a felszínre hozták, és kórházba vitték helikopterrel hétfőn azt a sérült magyar barlangászt, aki csaknem két napot töltött 81 méteres mélységben, az Udine közelében lévő Canin-hegy gyomrában.

Eltört a lába

A 46 esztendős magyar férfi lába két helyen is eltört - sípcsontnál és a szárkapocscsontnál - egy zuhanás miatt szombat este, s ezért képtelen volt saját erőből a felszínre emelkedni. Három magyar társa közül egy vele maradt, míg ketten a felszínre mentek, s az olasz hegyi- és barlangi mentőket hívták segítségül, akik végül nagy erőfeszítések árán, tízórás küszködés után a szűk barlangjáratokon keresztül hétfő hajnalban a felszínre hozták a sérült magyart.

Több helyen mikrorobbantásokkal kellett kiszélesíteni egy csaknem 30 méteres, szűk barlangfolyosót, hogy a hordágy átférjen rajta. Hétfő reggel, röviddel hét óra után az alpesi mentők helikopterrel Tolmezzo kórházába szállították a sérült magyar barlangászt. A mentésben csaknem harminc olasz szakember vett részt.

Februárban is gond volt

Idén februárban a Júliai-Alpokban két magyar barlangászt ölt meg lavina, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. Négy társukat akkor ugyancsak az olasz hegyi- és barlangi mentőszolgálat hozta ki, mert félő volt, hogy az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár napokra a barlangban rekedhetnek.

Magyar barlangkutatók évek óta kedvelt terepe az olasz-szlovén határ közelében fekvő Canin-fennsík. A Déli-Alpok mészkővonulatához tartozó Júliai-Alpokban található kutatási terület a Tarvisiótól délnyugatra fekvő Sella Nevea üdülő- és síközponttól délnyugatra található. A Canin-fennsík legmagasabb csúcsa az 1998 méter magas Col delle Erbe nevű hegy. Tőle délre emelkedik a 2547 méter magasságú Canin-csúcsot magában foglaló sziklás gerincvonulat. A Canin-fennsík legnagyobb barlangrendszerei a Michele Gortani-Davanzo-Viannello-Buse d,Ajar, más néven a Col delle Erbe-rendszer, valamint a Complesso del Foran del Muss.