Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Előbújhatnak a barlangból a szektatagok

2008.03.26. 14:46
November óta egy Moszkvától 500 kilométerre lévő barlangban várja a világvégét egy orosz szekta 35 tagja, köztük gyerekek is. Most úgy néz ki, előjönnek.

Április végén vagy május elején előbújnak barlangjukból annak az orosz szektának a tagjai, akik a föld alatt várják immár öt hónapja a világvégét. Legalábbis erre tett ígéretet a csoport vezetője, adták hírül orosz hírforrások szerdán.

A szektatagok korábban azzal fenyegetőztek, hogyha idő előtt a felszínre kényszerítik őket, akkor felrobbantják vagy felgyújtják magukat. A 35 szektatag - akik között négy gyerek is van - novemberben bújtak a Moszkvától 500 kilométerre dél-keletre fekvő Penza tartománybeli barlangba, hogy megmeneküljenek a "világvégétől", amely számításuk szerint idén májusban jön el.

"A mostani tárgyalásaink - a korábbiakkal ellentétben - sikeresek voltak. Beleegyeztek, hogy előjönnek és több lehetséges dátumot is megneveztek: április 27-ét az ortodox húsvét napján vagy a május 1-ét követő ünnepnapokon" - mondta a helyi ügyészség szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért döntöttek így és így hogyan ússzák meg az általuk várt apokalipszist.

"Lehetséges, hogy a szektatagok rájöttek, hogy életük veszélybe kerülhet a tavaszi olvadások idején. A barlang falát már így is többször meg kellett erősítsék, miután hatalmas földdarabok omlottak 'otthonukba'." - vélekedett a szóvivő.

A hatóságok tárgyalópartnere egyébként a szekta 43 éves vezetője, Pjotr Kuznyecov volt, aki nem ment társaival a föld alá. A férfit november óta egy elmegyógyintézetben kezelik. A szakértők szerint a vallási és faji gyűlöletkeltéssel vádolt Kuznyecov mentálisan alkalmatlan arra, hogy bíróság elé állítsák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!