Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előbújhatnak a barlangból a szektatagok

2008.03.26. 14:46
November óta egy Moszkvától 500 kilométerre lévő barlangban várja a világvégét egy orosz szekta 35 tagja, köztük gyerekek is. Most úgy néz ki, előjönnek.

Április végén vagy május elején előbújnak barlangjukból annak az orosz szektának a tagjai, akik a föld alatt várják immár öt hónapja a világvégét. Legalábbis erre tett ígéretet a csoport vezetője, adták hírül orosz hírforrások szerdán.

A szektatagok korábban azzal fenyegetőztek, hogyha idő előtt a felszínre kényszerítik őket, akkor felrobbantják vagy felgyújtják magukat. A 35 szektatag - akik között négy gyerek is van - novemberben bújtak a Moszkvától 500 kilométerre dél-keletre fekvő Penza tartománybeli barlangba, hogy megmeneküljenek a "világvégétől", amely számításuk szerint idén májusban jön el.

"A mostani tárgyalásaink - a korábbiakkal ellentétben - sikeresek voltak. Beleegyeztek, hogy előjönnek és több lehetséges dátumot is megneveztek: április 27-ét az ortodox húsvét napján vagy a május 1-ét követő ünnepnapokon" - mondta a helyi ügyészség szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért döntöttek így és így hogyan ússzák meg az általuk várt apokalipszist.

"Lehetséges, hogy a szektatagok rájöttek, hogy életük veszélybe kerülhet a tavaszi olvadások idején. A barlang falát már így is többször meg kellett erősítsék, miután hatalmas földdarabok omlottak 'otthonukba'." - vélekedett a szóvivő.

A hatóságok tárgyalópartnere egyébként a szekta 43 éves vezetője, Pjotr Kuznyecov volt, aki nem ment társaival a föld alá. A férfit november óta egy elmegyógyintézetben kezelik. A szakértők szerint a vallási és faji gyűlöletkeltéssel vádolt Kuznyecov mentálisan alkalmatlan arra, hogy bíróság elé állítsák.