Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Mintegy négyszáz gyanúsított illegális CD-másolás miatt

2001.08.06. 14:05
A rendőrség több száz házkutatást tartott, amiért néhány számítógépes guru illegállisan másolt programokat, majd értékesítette az interneten. A nyomozók a forgalmazókon kívül a vásárlókat sem kímélték, így mintegy négyszáz gépet koboztak el eddig. Az illegállis CD-khez bárki hozzájuthatott, aki elolvasta a HIX játék nevű levelezőlistáját, és ezerötszáz forintos áron leadta megrendelését.
A rendőrség mintegy négyszáz embernél tartott már házkutatást, akik feltehetőleg illegálisan másolt programokat vásároltak. Neidert Imre, a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője az Indexnek elmondta: az egész országra kiterjedő ügy tavaly kezdődött, amikor egy paksi kft. alkalmazottját lefülelték, amiért nem jogtiszta szoftvereket árusított.

A nyomozás során sikerült eljutni Budapesten a fő forgalmazókhoz, akik az interneten kínálták portékáikat. Ezerötszáz forintért bárki rendelhetett tőlük játékokat, amit utánvétellel kellett kifizetni. Kiterjedt, jól megszervezett hálózatról nem lehet beszélni, de többen meglátták az üzletet a másolásban, és tovább sokszorosították a megrendelt programokat, akárcsak a paksi gyanúsított.

HIX-listán árulták a játékokat

Nyílt titok volt, hogy a HIX játéklistáján maguk a moderátorok árulták a programokat - mondta el az Indexnek Fekete Sándor, aki megrendelőként szintén gyanúsított. Két rendőr három héttel ezelőtt jelent meg tapolcai lakásán, és pakolta össze a számítógépét. Elmondása szerint az ügy két évvel ezelőttre tehető vissza, amikor a levelezőlistán segítettek egymásnak játékokat találni. A moderátorok külön használt nickkel írtak, és ajánlották fel a segítségüket.

A hetvenegy éves Fekete Sándor elképzelhetőnek tartja, hogy találnak a gépén nem jogtiszta szoftvereket, de állítása szerint csak azért, mert az internetről töltött le a mindennapi életet megkönnyítő segédprogramokat. Arra a kérdésre, hogy az ügyben mennyiben érintett, csupán így válaszolt: nem találtak nála hamis CD-ket.

Hollósi József, a HIX szülőatyja az Indexnek elmondta: vasárnap értesült a nyomozásról, ezért még nem ismeri a részleteket. Eddigi információi szerint egy fiatalemberről, a játéklista egyik moderátoráról van szó. A gyanú miatt a rendszerhez való jogosultságát hamarosan megszüntetik, így a társadalmi munkában végzett moderálást nem folytathatja tovább.

Eddig három gép tiszta

A rendőrség nem tudja pontosan, milyen programokat árultak az elkövetők, de a postai nyilvántartással eljutottak a megrendelőkhöz - folytatta Neidert Imre. Ez már elegendő okot adott a házkutatásokhoz. Eddig 350-360 gépet vizsgáltak meg a szakértők, és ezekből csak háromnál nem találtak tiltott programokat.

Nem minden gyanúsítottat kívánnak bíróság elé vinni, néhányan megrovással megúszhatják az ügyet. A nyomozás még nem zárult le, szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt számos számítógép átvizsgálása még hátravan.