Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fenyegető HIV-járvánnyal riogatnak

2005.12.12. 16:19
A szexmunkások emberi jogairól készített tanulmányt a Közép- és Kelet-Európai Ártalomcsökkentő Hálózat. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beszámolója kiterjed a HIV-járvány terjedésére, a droghasználatra, és vizsgálja a Magyarországra vonatkozó adatokat is.

"Katasztrofális következményekkel járó HIV-járvány lenne megelőzhető, ha a szexmunkások egészségügyi és emberi jogait tiszteletben tartó törvénykezés és gyakorlat alakulna ki Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaiban" - olvasható egy frissen megjelent tanulmányban, amit a Litvániában székelő Közép- és Kelet-Európai Ártalomcsökkentő Hálózat (CEEHRN) készített.

A jelentés szerint a régióban rendkívül szoros a kapcsolat a droghasználat, a szexmunka, a HIV/AIDS és az emberi jogi jogsértések között. Különösen riasztó, hogy a világ jelenlegi leggyorsabban terjedő HIV-járványa pontosan ezt a régiót érinti.

A Szexmunka, HIV/AIDS és emberi jogok Kelet- és Közép-Európában és Közép-Ázsiában című munka 27 országról, köztük Magyarországról tartalmaz adatokat a témában.

A régióban 5,5 millió keménydrogos él az UNAIDS (az ENSZ szervezete, célja az AIDS elleni harc) és a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) becslései alapján, közülük csak nagyon kevesen vehetnek részt ártalomcsökkentő és terápiás programokban. Azt, hogy az AIDS terjedése a vizsgált régiókban milyen szorosan függ össze a droghasználattal, jól bizonyítja, hogy a jelentés szerint egyes országokban az új HIV-pozitív emberek 80-90 százaléka droghasználó, akik között sok a szexmunkás is.