Piroska
-2 °C
5 °C

Félmilliót követel egy mozgássérült a Centrál Kávéháztól

2001.09.27. 16:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy mozgássérült fiatalember félmillió forintra beperelte a Centrál Kávéházat, amiért nem úgy alakították ki a többszintes patináns vendéglátóhelyet, hogy a fogyatékosok is könnyedén mozoghassanak benne. Az egyetemi hallgató vécére is csak a konyhán keresztül, egy szolgálati lifttel tudott menni. Ezenfelül egy pincér a háta mögött bunkónak nevezte, barátnőjénének pedig azt ajánlotta, többet ne jöjjenek ebbe a kávéházba.
A Centrál Kávéház története az 1800-as évekre nyúlik vissza
Egy mozgássérült fiatalember félmillió forint nem vagyoni kártérítést követel, amiért egy budapesti kávéházban fogyatékossága miatt sorozatos megaláztatások érték. Nagy Bendegúz 2000 márciusában látogatott el barátaival a felújított Centrál Kávéházba, ahol nyomát sem tapasztalta annak, hogy fel lennének készülve a tolószékkel érkező vendégekre.

A konyhán keresztül ment vécére

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt az építészhallgató elmondta: már a bejárat előtti magas lépcsőfoknál gondjaik akadtak, ugyanis a pincérek annak ellenére sem jöttek ki segíteni, hogy látták őket az utcán várakozni. Asztalt sem kaptak egykönnyen, a zsúfoltság miatt több vendéget is fel kellett állítani, a kiszolgálók pedig csöppet sem voltak segítőkészek.

Legmegalázóbban mégis akkor érezte magát, amikor a konyhán keresztül átkerekezve egy szűk szolgálati lifttel tudta csak megközelíteni az alagsori mellékhelyiséget. Az oda vezető lépcső ugyanis a mozgássérültek számára teljesen alkalmatlan. Nagy Bendegúz egy hónappal később ismét ellátogatott a kávéházba, de semmilyen változást nem tapasztalt. Az első emeleti éttermi részen vacsorázott barátnőjével, ahová csak az üzletvezető közbelépésével tudott feljutni, szintén egy személyzeti lifttel. Az egyik pincér ekkor a háta mögött bunkónak nevezte, és azt tanácsolta a barátnőjének, hogy többet ne jöjjenek ide.

Türelmi idő 2005-ig

Nagy Bendegúz megalázottnak érezte magát a kávéházban
A Centrál Kávéház Kft. jogi képviselője azzal védekezett, hogy az esélyegyenlőségről szóló törvény 2005-ig ad haladékot a helyiségek "akadálymentesítésére". Az épületet amúgy is csak bérlik, és az építési engedélyt sem ők kérték. A felperes ügyvédje ellenben hangsúlyozta: felújított vagy újonnan épített közhasznú épületeknél nincs haladék, így figyelembe kell venni a mozgássérültekről szóló jogszabályokat, amik alól, mint üzemeltető sem bújhatnak ki. Az alperes egyébként azt is vitatja, hogy a kávéház egyáltalán közhasznú épület lenne.

A tárgyalás november végén folytatódik, amikor a vélt diszkrimináció miatt tanúként hallgatják meg Nagy Bendegúz barátnőjét. Az a kérdés is megválaszolásra vár, hogy a törvények figyelembevételével alakították-e ki a kávéházat.