Natália
1 °C
7 °C

Nem a pilóta vezette a gépet

2002.01.10. 06:25
Több mint fél év után lezárult a Synergon Rt. vezérkarának repülőszerencsétlensége ügyében indított vizsgálat- közölte a Népszava. A tragédia pillanatában erős vihar tombolt, a kapitányi székben pedig nem a pilóta, hanem a cég elnöke ült .
A légügyi hatóság szerint az időjárási körülmények és vezetési hibák egyaránt közrejátszottak abban a tavaly júniusi balesetben, amikor a Synergon Informatika Részvénytársaság öt vezetőjét Zágrábból Siófokra szállító Cessna 210-es lezuhant Somogy-megyében. A gépen tartózkodók - Gyurós Tibor, a Synergon elnök-vezérigazgatója, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettes, valamint Felkai András és Völgyes Iván igazgatósági tagok, továbbá Dósán Gyula, illetve a pilóta, Gittinger Péter -valamennyien szörnyethaltak.

A vészjelzőt nem használták

A Cessna este 8 óra után Csurgónál tűnt el a radarok képernyőjéről, s az első feltételezések szerint felrobbant. Ezt az elméletet bizonyította, hogy darabjai nagy területen szóródtak szét. A szakértők később azt feltételezték, hogy az erős viharban levált az egyik szárny és a hátsó függőleges vezérsík. A hatüléses kisgépben nem volt feketedoboz, vészjelző viszont igen, ám a berendezést nem használták.

A laboratóriumi vizsgálatok később egyértelműen bebizonyították, hogy valóban a vihar okozta túlterhelés vezetett a balesethez. A Cessna egyik szárnya ennek következtében leszakadt, s letépte a hátsó vezérsíkot is. A gép ezután csapódott a földbe.

Számítottak a viharra

A több mint fél év után lezáruló vizsgálat összességében a meteorológiai helyzetet, illetve a vezetési hibát valószínűsíti. A repülőt ugyanis a tragédia pillanatában nem a hivatásos pilóta, hanem a cég elnöke irányította. Bár Gyurós Tibornak volt engedélye a repülőgép vezetésére, ilyen időjárási szituációban nem rendelkezett tapasztalattal, gyakorlattal - nyilatkozta a napilapnak Pető György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs igazgatója. A vizsgálat megállapításai szerint a pilóta és az utasok tudhattak arról, hogy viharos időre számíthatnak. Erre utal az is, hogy zágrábi felszállási engedélyük kiadása után csak másfél órával indultak útnak. A vizsgálat eredményét várhatóan jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?