Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tizenhat áldozatot szedett a Charley hurrikán Floridában

2004.08.16. 07:00
Több száz ember sorsa helyi idő szerint vasárnap este még mindig ismeretlen volt a Charley hurrikán floridai pusztítása után.
A szélvész legalább tizenhat halálos áldozatot és több százezer megrongálódott épületet hagyott maga után a délkeleti amerikai szövetségi államban.

Nehéz az eltűntek felkutatása

Az eltűntek után való kutatást több helyen nehezíti a sok törmelék, valamint hogy veszélyesek a leszakadt elektromos vezetékek és a félig összedőlt házak - közölték a hatóságok.

John Davenport, Charlotte megye egyik elöljárója elmondta, hogy a lakókocsiparkok átvizsgálása befejeződött, ezek területén több halottat nem találtak, viszont elkezdték átvizsgálni a házakat.

A kampány része

A Charley hurrikán pénteken este érte el Florida délnyugati partvidékét, és azonnal hatalmas károkat okozott. Az első amerikai áldozat a floridai Sarasota közelében halt meg, amikor gépkocsija a vihar következtében lesodródott az útról és egy fának ütközött. A természeti csapás okozta károkat összesen 20 milliárd dollárra becsülik.

Az okozott hatalmas kár miatt George Bush elnök rögtön katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a szövetségi államot, és helikopteren repült át vasárnap az érintett övezetek fölött. Megfigyelők az elnökválasztási kampánnyal hozzák összefüggésbe Bush elnök reagálását, különös tekintettel arra, hogy Florida döntő szerepet játszhat az elnökválasztásban.

Jön Danielle és Earl

A forgószél vasárnapra veszített erejéből és 40 kilométeres széllel járó trópusi viharrá csendesülve érte közép-európai idő szerint vasárnap délben elérte Boston térségét. A Charley elvonulása után a Danielle névre keresztelt hurrikán és az Earl trópusi vihar közelít az amerikai földrész felé az Atlanti-óceán felől. Az Earl előrejelzések szerint csütörtökön érheti el a Mexikói-öböl térségét, míg a Danielle vélhetően elkerüli az Egyesült Államokat.