Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Száz tonna benzol mérgez Kínában

2005.11.25. 10:43
Bocsánatot kért a kellemetlenségekért a Szunghua folyó vízét beszennyező vegyi üzem igazgatója. A csilini gyár robbanásakor száz tonna benzol jutott a folyóba, a nyolcvan kilométer hosszan elnyúló szennyezett víztömeg vasárnap hagyhatja el a négymilliós Habrint.

Száz tonna, tíz kamionrakomány benzol jutott 12 napja a Szunghua folyó vízébe, jelentette a kínai állami sajtó. A tíz napig titkolt szennyezés miatt a négymilliós Habrin városában három napja szünetel a vízellátás.

A kínai hatóságok tíz napon át titkolták, hogy Csilinben egy vegyi üzemben november 13-én történt robbanás - ami miatt a városból több tízezer embert kellett átmenetileg kitelepíteni - a Szunghua folyót is beszennyezte. Habrinban is előbb rutin karbantartásra hivatkozva zárták csak el a vizet.

Hígul

A folyón nyolcvan kilométer hosszan elnyúló szennyeződés csütörtökön érte el a várost és várhatóan vasárnap hagyja el. Mivel a Szunghua az Amur mellékfolyója, már az orosz hatóságok is készülnek a szennyeződésre.

Elképzelhető azonban, hogy mire a szennyezés a becslések szerint két hét múlva eléri az Amurt, a benzol már felhígul a vízben. Csilinben még az egészségügyi határt harmincszorosan meghaladó benzolszintet mértek, Habrinban már csak tízszerest, írja a BBC.

A városban az ivóvízellátás megoldottnak tűnik, egyrészt elég palackozott vizet halmoztak fel, másrészt új kutakat is ástak. A helyi jelentések szerint mégis több helyi lakos is horgászik a folyóban, pedig a halak szervezetében leülepedő benzol ugyanúgy mérgező.

Sajnálják

A baleset óta először a felrobbant vegyi üzem, a Kínai Nemzeti Olajipari Vállalat (CNPC) igazgatója is megszólalt. Ceng Jü-kang elnézést kért a nehézségekért, egyben "együttérzéséről és mély sajnálatáról" biztosította a habriniakat, jelentette a BBC.

A kínai hatóságok elutasították a vádakat, hogy nem kezelték megfelelően a helyzetet, egyben az egész szennyezésért a CNPC-t tették felelőssé. Csang Li-csün, a környezetvédelmi felügyelet vezetője szerint arról még nem döntöttek, hogy indítanak-e pert a cég ellen.

Újabb szennyezés?

Csütörtökön robbanás történt egy délnyugat-kínai vegyi üzemben is. A csungcsingi robbanásban egy ember vesztette életét, és fennáll a veszély, hogy itt is benzol került egy közeli folyóba. A dpa német hírügynökség jelentése szerint hidrogén-peroxid okozhatta a robbanást a Jingce Vegyipari Vállalat gyárában.

A hatóságok most nem hallgatták el a baleset következményeit, mivel a folyó a gyártól egyenesen Csungcsingbe viszi a szennyezést. A folyó mentén figyelmeztető táblákat helyeztek el, jelentette a dpa.