Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kártérítésért perel a megalázott csevegő

2006.01.13. 15:40
Bíróságon követel elégtételt magának egy 53 éves chatelő. Állítása szerint emberileg elviselhetetlen sértéseket vágott fejéhez két társa. Pedig a történet barátságosan indult a szerelmet kereső, korosodó férfiak csevegőszobájában. Magyarországon inkább ököllel intézik az ilyen ügyeket.

Becsületsértési pert indított két chatpajtása ellen egy amerikai internetező. George Gillespie 25 000 dollár (cca. 5 200 000 forint) kártérítést követel Mike Marlowe-tól és Bob Charpentiertől, mert az AOL csevegőszobájában inzultálták, "súlyos érzelmi válságot és fizikai fájdalmat" okozva neki. Állítása szerint "senki sem bírná elviselni, amit kaptam", jelentette a Court TV.

Korosodó férfiak a szerelem nyomában

Az 53 éves Gillespie a Románc - idős férfiak csevegőszobában volt aktív. Itt csevegett az 52 éves Bob Charpentier is. A két férfi a kezdetben, még valamikor 2000-ben cimbora volt, de aztán Charpentier randizott az egyik csevegő hölggyel, akire Gillespie is pályázott. A 2001-es vakrandi nem sikerült túl fényesre, mesélte a Court TV-nek Charpentier.

De ami utána jött, az még rosszabb volt. Gillespie - aki Marlowe és Charpentier szerint a csevegőszoba főnökének képzeli magát - azonnal durva rágalmakkal támadta le, amint visszatért a randiról. "Azt írta, hogy én egy rusnya kopasz vénember vagyok, akinek csak egy rozsdás kerekesszéke van" - mesélte a valóban derékbántalmakkal küzdő Charpentier, aki ettől még nem szorul kerekesszékre.

Halottgyalázás, életveszély

Charpentier állítása szerint Gillespie életveszélyesen megfenyegette és "halott nagyanyámra is gusztustalan megjegyzéseket tett". A férfi ezért Gillespie keresetére adott válaszában fenntartotta magának a jogot egy 125 000 dolláros (26 000 000 forintos) ellenkereset benyújtására.

Gillespie - aki keresetében nem idézett sértéseket és a Court TV-nek sem nyilatkozott - szintén beszámolt fizikai fenyegetésről is. Állítása szerint a 33 éves Marlowe - aki Charpentier barátjaként keveredett az öt éve zajló háborúba - Alabamából egészen Ohióig autózott, hogy lefotózza házát. A képet a weben is publikálta.

Ohióban nincs semmi

Marlowe röhögve utasította el Gillespie vádját. Mint mondta, heti hatvan órát dolgozik, és amúgy sem menne soha Ohióba. "Egyáltalán nem vágyom oda, nincs ott semmi. Na jó, ott a Cincinnati Bengals (az idén meglepően jól szereplő és szép játékot produkáló amerikaifutball-csapat) és a Rock'nRoll Hírességek Csarnoka, de más se" - nyilatkozta a Court TV-nek.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy gyalázkodott. "cinkeltük a fickót, nem tagadom. Cukkoltam, visszacukkolt. Sose maradt adósom" - mondta.

Esélytelen felperes

A bírósági tudósításokra specializálódott adó szakértői szerint amúgy még az sem jelentene semmit, ha Marlowe tényleg lefényképezte volna Gillespie házát. A személyiségi jogok megsértésének a feltétele, hogy "az agresszor egy értelmes embert komolyan bántó magatartást folytasson" - magyarázta Chris Hoofnagle, az internetes személyi jogokkal foglalkozó EPIC jogásza.

Mint mondta, a sértések miatt is nehéz perelni. "Durva társadalomban élünk. Európában a személy elleni durva verbális támadásért lehet pert indítani, de az Egyesült Államokban mások a normák.

Gillespie a csevegőszobát működtető AOL-t is alperesnek idézte, de szakértők szerint ezt is hiába. Az amerikai szabályozás szerint ugyanis a szolgáltatót nem lehet felelőssé tenni azért, amit felhasználói művelnek.

Az igazi vadnyugat

Gillespie keresete tehát inkább abszurd. Aki járatos a csevegőszobák világában, valószínűleg nehezen érti, mit is akarhat a sértett. A magyar ircen (az egyik legősibb, de még mindig népszerű csevegőfelületen - pénteken a legkisebb magyar szerverről ezerötszázan, összesen megközelítőleg százezren csevegtek a magyar ircen) is a vadnyugatot idézően kemény a világ. Ezt a következő, az egyik legélénkebbnek számító #jocsajok csevegoszobában elhangzott - kiragadott, de mindennaposnak számító - beszélgetés is igazolja.

[A naplofájlból idézett szövegek nyelvhelyességét nem javítottuk ki. A hozzászólások ideje után a megszólaló nickje - beceneve - látható. A név előtti @ azt jelöli, hogy a beszélő operátor a csatornán, a + hozzászólási jogot jelez.]

[18:53:46]<+Endzsy> szivburok ugye vagy olyan bator es elem alsz ha megyek fel pestre met igencsak szanalmas dolog lenne megilyedni egy lanytol
[18:53:59] <@szivburok> nemilyedek megtoled
[18:54:03] <@szivburok> feltetlen talizzunk
[18:54:06] <@szivburok> mikor jossz?
[18:54:11] <@airsupply> demegfogszmer elkiséremés beverema KÉPED
[18:54:23] <@teenslut> ahah
[18:54:34] <@teenslut> az Endzsygennyt azt enis megneznem elobe mer nemlattam meg ilyet
[18:54:40] <@teenslut> csak a faluteveben
[18:56:00] <@litch> (endzsy az ember ket labon a ll )
[18:56:08] <+Endzsy> teenslut biztos lehetsz benne ha olyan beszari es mer talakozni velem pepe zuzzom afejet es bardal apro darabokra vagom a farkat mind az 5 centit
[18:56:18] <@litch> ahahaha
[18:56:22] <@teenslut> ahhahahaha
[18:56:22] <@litch> ne tulozzunk

A fent elhangzottak miatt Huffnagle nyilatkozata szerint akár pert is lehetne kezdeményezni. Tóta W. Árpádot, az Index publicistáját ennél finomabb sértések miatt kötelezték első fokon 850 000 forint nem anyagi jellegű kár megtérítésére, itt három perc alatt ennek a többszöröse hangzott el. Mégis, Magyarországon eddig nem indítottak személyiségi jogi pert csevegőszobában elhangzott gyalázkodások miatt.

Vadnyugatibb megoldásra azonban már volt példa. A szélsőjobboldali politikai kultúra önjelölt webes fenegyereke, Tomcat például Romót fenyegette pisztollyal, mert csaját, Athinát sértegette a #coderz.hu csatornán, amiből a már említett #jocsajok is kinőtt. Lausbubon is utcai leszámolás keretében állt bosszút a #debrecen csatorna úri közönsége.