Piroska
3 °C
4 °C

Robbanások az amerikai alelnök házánál

2002.12.09. 14:53
Titokzatos robbanások rázzák meg naponta a Dick Cheney alelnök rezidenciájával szomszédos házakat. Az épület tulajdonosa, az amerikai haditengerészet szűkszavúan nyilatkozik az ügyről.
Dick Cheney amerikai alelnök rezidenciájának környékén lakók arra panaszkodnak, hogy otthonaikat titokzatos, feltehetőleg földalatti robbanások rázzák meg. Az épületet tulajdonló haditengerészet szóvivője, Cate Mueller szerint a robbantások a több hónapja folyó átalakítási-fejlesztési munkálat részei, de mivel az építkezés titkos, többet nem mondhat róla. Mueller szerint ők már többször közölték a környéken lakókkal - többek között a korábbi elnökkel, Bill Clintonnal - , hogy rázkódások nem okoznak kárt az épületekben. A szóvivő azt állítja, hogy a legtöbb lakó elfogadja, hogy az átalakítások titkosak, és nemcsak reggel 9 és délután 5 között folynak. A robbantásokat szigorúan ellenőrzik

Még 8 hónapig nem lesz nyugalom

Az egyik környéken lakó, John Rieser szerint minden egyes robbanás olyan, mint egy mennydörgés, és akár több másodpercig is eltart. Hozzátette: őket senki sem figyelmeztette előre. Mueller beismerte, hogy valóban "nem fordítottak túl sok energiát" a környéken lakók tájékoztatására. A szóvivő szerint az építkezés még körülbelül 8 hónapig folytatódhat, és addig napi két-három, mintegy 3-5 másodperces robbanásra lehet számítani.

Alagutak kémkedéshez

A jelenlegi alelnöki rezidencia 1893 óta adott otthont a haditengerészet obszervatóriumának. Az épületet 1974-ben jelölték ki az amerikai alelnökök számára. A Washington Post szerint a szomszédos házakban lakók azt találgatják, hogy a kormány vajon bunkert épít-e Cheney számára, vagy alagutakat a közeli követségek lehallgatásához. Az viszont szabad szemmel is jól látható, hogy a kertben egy helikopter hangárt is építenek, jelentette a CNN tudosítója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!