Sára, Márió
2 °C
6 °C

Madárinfluenza már Európában is

2004.02.12. 22:01
Pennsylvania államban csütörtökön megerősítették, hogy madárinfluenza enyhébb eseteivel találkoztak Lancaster megyében, miközben a madárinfluenza vírusának egy enyhébb betegséget okozó változatát azonosították Norvégiában vadkacsákon végzett vizsgálatokon.
Az egyesült államokbeli Pennsylvania államban csütörtökön megerősítették, hogy madárinfluenza enyhébb eseteivel találkoztak Lancaster megyében. Az állam mezőgazdasági minisztere közölte, hogy további csirkefarmokon kezdték meg az ellenőrzéseket az esetleges újabb esetek kiszűrésére.

A madárinfluenza vírusát mutatták ki négy élő baromfit árusító piacon is, az Egyesült Államokban, New Jersey állam északi részén - írta csütörtökön a Star-Ledger című newarki lap. Helyi állategészségügyi tisztségviselőket idézett, akik elmondták, hogy a H7N2 vírustörzsről van szó, amely - ellentétben a betegség Ázsiában terjedő válfajának kórokozójával - nem veszélyes az emberre. A vírus megjelenése nem szokatlan az állam élő szárnyasokat árusító piacain - erősítette meg Nancy Halpern, az állam főállatorvosa.

New Jersey államban, ahol mintegy 35 élő szárnyast árusító piac működik, a piacok negyven százalékában előfordul a vírus; különösen a spanyol ajkú lakosság látogatja ezeket, mert a frissen vágott baromfit részesítik előnyben. A New Yersey államban megjelent vírusváltozat ugyanaz, mint amelyet Delaware államban is kimutattak, ahol szombat óta a járvány továbbterjedésének megakadályozására 84 ezer csirkét öltek le két csirketelepen.

Az amerikai egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője szerint igen kicsi az esélye annak, hogy a vírus enyhébb változatából egy súlyosabb betegséget okozó mutáns alakuljon ki, amely esetleg az emberre is veszélyessé válhat.

Nem terjed emberről emberre

Eddig még nem volt példa arra, hogy a madárinfluenza vírusa emberről emberre terjedt volna át, nevének megfelelően szárnyasok terjesztik. Két, január 23-án e betegségben elhunyt vietnami lánnyal kapcsolatban azonban a WHO külön vizsgálatot kezdett, mert felmerült a gyanú, hogy esetleg korábban a betegségben meghalt bátyjuktól kapták el a legveszélyesebb, H5N1 vírust.

A vizsgálat azonban a WHO szerdai közleménye szerint kizárta ez utóbbi lehetőséget, és megállapította, hogy mindkét lány a szárnyasoktól eredő vírusfajtától fertőződött meg. A madárinfluenza eddig 14 ember halálát okozta Vietnamban és 5-ét Thaiföldön.

Norvégiában kimutatták

A madárinfluenza vírusának egy enyhébb betegséget okozó változatát azonosították Norvégiában vadkacsákon végzett vizsgálatokon - közölték csütörtökön norvég állatorvosok. Az Ázsiában pusztító betegség egy "jóindulatúbb" változatáról van szó, amely nem okoz olyan súlyos tüneteket, és nem vezet feltétlenül a megbetegedett szárnyasok elhullásához - mondta Stein Ivar Ormsettroe, a Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazgatója.

Ez az első eset, hogy a madárinfluenza vírusát mutatták ki Norvégiában. Az állatorvosok tanulmányozzák az esetet és február 20-ig döntenek arról, hogy szükséges-e egy szélesebb körű vizsgálat a szárnyasoknál.