Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Súlyos börtön a chilibe csempészett ujjért

2006.01.19. 15:06
Huszonkétmillió dolláros kártérítésre és kilenc év börtönre ítélte a San José-i bíróság azt a párt, akik egy levágott ujjat csempésztek egy chilistálba. A pár kártérítést akart kicsikarni a chilit felszolgáló étteremtől, de hamar lebukott.

Súlyos börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte a San José-i bíróság azt a párt, akik egy chilis tálba csempészett ujjal akarták kártérítésre zsarolni a Wendy's gyorsétteremlánc egyik egységét. A 39 éves Anna Ayala és férje, a 42 éves Jaime Placencia egyaránt 9 évi börtönbüntetést kapott a bíróságtól az ujjért, amiről a nő 2005. március 22-én azt állította, hogy kanalával ő emelte ki a tányérból és még bele is harapott, mielőtt rájött volna, mi az.

A férfit ezenkívül még három évi és négy hónapi börtönbüntetés letöltésére ítélték egy másik ügyben, mert nem fizette a tartásdíjat egy másik nőtől született öt gyermeke után - így több mint 12 évet kell a rácsok mögött töltenie.

Anna Ayala sírva fakadt az ítélet kihirdetésekor.

A Wendy's a harmadik legnagyobb gyorsétterem-lánc az Egyesült Államokban. Az ügynek óriási visszhangja volt, és egy időre sok vendéget elriasztott a lánc éttermeitől, hatalmas kárt okozva a cégnek, nemcsak Észak-Kaliforniában, hanem országszerte. A Wendy,s kénytelen volt alkalmazottakat elbocsátani, és százezer dollárt ajánlott fel annak, aki segít kideríteni, honnan került az ujj az általa felszolgált ételbe.

A nyomozás során hamar gyanúba került Anna Ayala, mivel bebizonyosodott, hogy az általa "talált" ujj nem főhetett együtt a chilis fogással. A rendőrség 2005 áprilisában letartóztatta a nőt, aki végül bevallotta, hogy az ujjat, amelyet egy üzemi balesetben megsérült kollégája kezéről amputáltak, férje szerezte 50 dollárért.

A bíró a börtönbüntetésen felül 22 millió dollár (mintegy 4,5 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a párt, de a Wendy's - nyilván annak tudatában, hogy erre a zsarolók nem lennének képesek - közölte, hogy csak 170 ezer dollárra tart igényt. Ennyi veszteség érte azokat az alkalmazottakat, akik a megrágalmazott étterem forgalmának visszaesése miatt hónapokon át csökkentett munkaidőben dolgoztak.