Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Legalább 46 halott a kínai áradásokban

2005.06.22. 13:50
Huszonhárom ember eltűnt, negyvenhatan meghaltak a kínai áradásban, amely a Vucsou folyón várhatóan szerda éjjel fog tetőzni. Az ország északi részén eközben hőhullám vonul át, Pekingben 40 fok van, a hőségben felrobbant egy vegyi üzem, több százan megsebesültek.

Legkevesebb 46 ember meghalt a dél-kínai áradásokban a szerdai hivatalos, de nem végleges adatok szerint. Huszonhárman eltűntek, az egyik városból százezer lakost kitelepítettek.

Az árvíz leginkább Kuanghszi tartományban pusztít,ahol szombat óta zuhog a monszuneső. A Vucsou folyó szintje 25,7 méterre emelkedett, ami 8,5 méterrel több, mint a már veszélyesnek minősített szint. A partján fekvő, azonos nevű város százezer lakosának kitelepítése megkezdődött. A folyó óránként tíz centimétert árad, és várhatóan szerda éjjel tetőzik.

A gyorsan romló helyzet miatt Ven Csia-pao miniszterelnök szerdán felszólította a helyi hatóságokat, hogy fokozzák az ellenőrzést és készítsenek jobb kitelepítési terveket. A hivatalos adatok szerint május óta Kína-szerte több mint négyszáz ember vesztette életét az áradások miatt, húszezer lakás megsemmisült, további ötvenezer megrongálódott, és a víz 328 ezer hektár vetést pusztított el.

Áradást jelentettek a népszerű turistacélpont, a furcsa alakú mészkőcsúcsairól ismert Jangcsuo városból is. Kuanghszi tartomány két másik folyóján is veszedelmes mértékben nő a vízszint.

Vegyi üzem robbant a hőség miatt

A déli vízözönnel párhuzamosan az ország északi részén hőhullám vonul át, Pekingben például majdnem 40 fokra emelkedett a hőmérséklet.

Az Észak-Kínában tomboló hőség óriási robbanást okozott egy vegyi üzemben az észak-kínai Sanhszi tartomány fővárosában, Tajjüanban kedden. Az üzem körül 27 faluban és hat iskolában 336 ember sérült meg, közülük hatan súlyosan. A sérültek közül százhetvennégyet szerdán még mindig kórházban ápoltak. A robbanóanyagok hőség okozta öngyulladása másfél kilométeres körben okozott károkat, háztetőket és autókat rongált meg.

A hatóságok szerint halálos áldozata nincs az ipari katasztrófának, az üzem alkalmazottai még időben felfigyeltek az öngyulladás előjeleire, és elmenekültek a helyszínről.

Gyilkos hőhullám

Dél-Ázsiában megközelítette a négyszázat a szűnni nem akaró hőség halálos áldozatainak száma. Indiában több mint kétszázhatvanan vesztették életüket, Bangladesben eddig nyolcvanan száradtak ki vagy kaptak hőgutát a forróságban, Pakisztánban negyvenötre emelkedett a hőhullám áldozatainak száma.