Auguszta
-4 °C
2 °C

Embereket fertőzött a madárinfluenza Kínában is

2005.11.16. 17:12
Kína szerdán bejelentette az első három, emberen észlelt madárinfluenza megbetegedést. A kormány óriási erőfeszítéseket tesz, hogy a többmilliárd egyedet számláló csirke, kacsa és szárnyas állomány beoltásával megállítsa a vírus terjedését.

Madárinfluenzával fertőzött embereket találtak Kínában, az egészségügyi minisztérium két esetet erősített meg Hunan tartományból, az ország középső részéről, egy esetről pedig a keletebbre fekvő Anhui-ból, számolt be a Xinhua Hírügynökség. A múlt hónapban mindkét területről jelezték járvány kitörését, de csak a szárnyasok közt.

Kína az elmúlt hónapban országszerte tizenegy csirkék és kacsák között kitört járványról számolt be, arra ösztökélve a hatóságokat, hogy több milliónyi szárnyast semmisítsenek meg a vírus megfékezése érdekében. A kormány kedden bejelentette azon törekvését, hogy mihamarabb intézkedik a több mint 14 milliárd háztáji baromfi beoltásáról.

Fontos vándorlási útvonal

Szakértők szerint nemcsak az ad okot aggodalomra, hogy a madárinfluenza elterjed az emberek és a madarak közt egyaránt, hanem hogy tovább is mutálódik az óriási csapatokban vándorló szárnyasoknak köszönhetően. A terület ugyanis a vadmadarak számára fontos vándorlási útvonal, így hatékonyan segítheti elő a vírus terjedését.

A World Health Organization (WHO) szakértői megvizsgálták egy tizenkét éves lány és fiútestvére esetét. Mindketten rossz közérzetről panaszkodtak, miután Hunan tartomány egyik falvában kitört a madárinfluenza. A lány belehalt, testvére azonban kigyógyult betegségéből. Hivatalos kínai források kezdetben úgy nyilatkoztak, hogy a tizenkét éves lány, fiútestvére, valamint egy tanár madárinfluenza-tesztjei negatív eredményeket mutattak. A kormány ennek ellenére újra elindította a vizsgálatot, és felkérte a WHO-t az együttműködésre. A WHO szakértői ezen a héten utaztak Hunan-ba.

A kínai kormány korábban nem tette közzé, hogy voltak gyanús, embereket érintő esetek Anhui-ban, ahol az október 20-án kitört járványnak Tiancheng városában 550 madár esett áldozatául. A szakértők szintén vizsgálnak az észak-keleti Liaoning tartományban egy baromfitelepen dolgozó munkást, aki szintén rosszul érezte magát.

15 millió szárnyast öltek le

A területről korábban négy járvány kitörését is jelezték. A hónap elején 320 millió háztáji baromfinak megrendelték az oltóanyagot, mondta Fu Jingwu, a tartományi állategészség felügyelet igazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a tartományban több mint 15 millió csirkét, kacsát és egyéb szárnyast pusztítottak el.

Szerdán az állami tanács, ami megegyezik a kínai kabinettel, új szabályozás bevezetéséről tárgyalt, amelynek célja a madárinfluenza megelőzése, a járvány nyomon követése, valamint forgatókönyv kidolgozása az esetlegesen felmerülő vészhelyzetek megoldására, számolt be az állami televízió. A tanács bejelentette továbbá, hogy adókedvezményt és egyéb támogatásokat nyújt a lakosságnak annak érdekében, hogy teljes körűen segíthesse a védekezést a madárinfluenza ellen.