Auguszta
-3 °C
2 °C

Száz áldozata is lehet a szerdai bányaszerencsétlenségnek

2005.12.08. 10:41
Harminckét bányászt tartanak eltűntként számon az észak-kínai Hopej tartomány Tangsan városában, ahol szerdán robbant be a felgyülemlett földgáz, megölve legalább 72 bányászt. A fagypont alatti hőmérséklet miatt igen csekély az esély a túlélésre, ráadásul a mentést lassítja, hogy a tárnákban még mindig nagyon magas a gázkocentráció. Idén hatezernél több bányász vesztette életét Kínában robbanások, bányatüzek, vízbetörések következtében.

Hetvennégyre emelkedett az észak-kínai Hopej tartomány Tangsan városának szénbányájában történt sújtólégrobbanás halálos áldozatainak a száma - közölte csütörtökön Pekingben a kínai kormány hivatalos képviselője. Az előző nap történt robbanás több mint száz bányászt temetett be. Száztíz embernek sikerült kimenekülnie, vagy kimentették őket a vágatokból a robbanás után - jelentette az Új Kína hírügynökség. Azt, hogy pontosan hányan dolgoztak a mélyben a robbanás ideján, nem tudni, kezdetben 186 bányászról szóltak a jelentések, aztán 106 majd 123 főről írt a kínai hírügynökség.

Életenként kétszázezer jüan

A Reuters értesülése szerint harminckét bányászt tartanak eltűntként számon, a Pekingtől 180 kilométerre keletre lévő bányában a fagypont alatti hőmérséklet miatt igen csekély az esély a túlélésre. Ráadásul a tárnákban még mindig nagyon magas a robbanásveszélyes gáz kocentrációja, így a mentési munkák nagyon lassan haladnak.

A rendőrséget a helyszínre vezényelték, hogy megfékezzék a helyszínre gyülekező aggódó hozzátartozók rohamát. A bányászok többsége Kína középső vidékein élő szegény családokból származik, áll a Reuters legutóbbi jelentésében. A családokat a mélybe veszett munkásokért kétszázezer (több mint ötmillió forint) jüan összeggel kárpótolná a bányavállalat.

A tartományi kormányzó helyettese és más vezetők a városba utaztak, hogy közelről követhessék a mentési munkálatokat, és megszervezzék a szerencsétlenség okának kivizsgálását. A robbanást a feltételezések szerint az okozta, hogy elromlott a bánya szellőztető rendszere és a felgyülemlő gáz belobbant.

Az idén eddig már hatezernél több bányász vesztette életét Kínában robbanások, bányatüzek, vízbetörések következtében. Egyedül az elmúlt tíz napban - a mostanit beleszámítva - négy hasonló szerencsétlenség történt. A vizsgálatok a legtöbb esetben a silány berendezést vagy a biztonsági rendszabályok figyelmen kívül hagyását állapították meg a szerencsétlenség okaként.

Engedélyek nélkül

Legutóbb november 27-én az északkeleti Hejlungcsiang tartományban történt bányarobbanás - 171 halálos áldozattal. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök kaotikusnak nevezte a hét végén az ország bányaiparában uralkodó állapotokat.

Nem sokkal a hopeji szerencsétlenség után egy északkeleti bányában is baj történt: az első jelentések szerint hét bányász rekedt a mélyben miután a váratlanul betörő víz alárasztotta a vágatokat, írja a Reuters. Hasonló baleset pár nappal ezelőtt történt: 18 bányászt vágott el a víz a külvilágtól, a bánya három vezetője elmenekült a helyszínről, a mentőalakulatoknak így fogalma sem volt, hogy merre keressék a munkásokat. Egy hete egy másik bányában 42 bányász járt hasonlóan, a vezetők akkor is elmenekültek, bár később elfogták őket, és kiderült: a bánya biztonsági engedélyek nélkül üzemelt.