Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyolc életet követelt a tájfun Kínában

2006.05.18. 13:11
Nyolc ember halálát okozta a Kína déli partjaira csütörtökön lecsapó tájfun. Az áldozatok között két gyerek is volt, 27 vietnámi halász pedig eltűnt, miután a kínai vizeken tartózkodó hajójuk elsüllyedt.

Csütörtök kora reggel tájfun csapott le Kínára, a tenger számos lakóházat elöntött, majdnem 1 millió embert kellett kitelepíteni, írja az AP. Két gyerek meghalt, mikor Shantou városában összedőlt több ház is, jelentette a Xinhua hírügynökség. A beszámolók további hat áldozatról is szóltak, azonban a részletekről nem érkezett jelentés.

A Chanchu névre hallgató tájfun a legerősebb vihar, ami a Dél-kínai-tenger környékén pusztított az utóbbi időben. Eddig legalább 48 áldozatot követelt Ázsiában, legnagyobb részét a múlt hét végén a Fülöp-szigeteken.

Gyanútlan áldozatok

Huszonhét vietnámi halász is eltűnt, a Dél-kínai-tengeren hajóztak, mikor a tájfun lecsapott. Mindhárom hajó elsüllyedt, a halászokat azóta sem találták meg, jelentették a vietnámi hatóságok, akik Kínától kérték, hogy segítsék a keresést.

Tajvan déli partjainál két nőt sodort el a tenger még szerdán, mindketten életüket vesztették. Japán déli részén három fiú úszott a part közelében, de csak egyet sikerült közülük kimenekíteni, egy másik meghalt, míg a harmadikat továbbra is keresik.

Káosz

Kínában a kitelepítések óriási felfordulást okoztak, aki nem tudott rokonokhoz, barátokhoz menekülni, az most sátrakban, iskolában, raktárakban várja ki a vihar végét. A hatóságok legalább 100 ezer hajót rendeltek vissza a tengerről.

A Chanchu tájfun Shantou környékén 192 házat terített be hullámokkal, elvágta az elektromos vezetékeket, majd északnak fordulva folytatta útját. A veszélyeztetett területeken tanítási szünetet rendeltek el.