Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Erőszakos abortuszok Kínában?

2005.09.20. 12:17
Tucatnyi egészségügyi dolgozót vettek őrizetbe Kínában. A vádak szerint erőszakkal kényszerítettek abortusztra, sterilizációra pácienseket.

Tucatnyi kínai egészségügyi dolgozót vettek őrizetbe, mert a váddak szerint abortuszra, sterilizációra kényszerítették pácienseiket, jelentette a BBC. A kínai állami hírügynökség jelentése szerint a visszaéléseket a keleti Santung tartományban, Linji városában követték el.

A Time magazin múlt heti jelentése szerint a tartományban közel hétezer embert sterilizáltak. Emberi jogi szervezetek gyakran vádolják a kínai hatóságokat erőszakos abortuszok és sterilizálások elkövetésével. A vádakat Kína rendre visszautasítja.

Kínában negyed százada vezették be a népesedés lassítására az egy gyermek programot. Ennek értelmében a városi párok egy, a vidékiek legfeljebb két gyermeket vállalhatnak. A program súlyos büntetéseket ír elő a szabályokat megszegőknek, ugyanakkor nem hatalmazza fel az egészsgégügyben dolgozókat az erőszakos abortuszokra és sterilizálásokra.

"Linji egyes városaiban egyesek valóban törvénysértő gyakorlatot folytattak a családtervezési munka során" - állapította meg a Nemzeti Népesedési és Családtervezési Bizottság vizsgálata. A hivatalos vizsgálat arról nem tesz említést, hogy az erőszakos abortuszok gyakorlatának ügyében egészségügyi vezetőket vettek-e őrizetbe, írja a BBC.