Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kémek a neten

2006.03.12. 08:41
Az alkalmazottak valódi kilétének, tevékenységének eltitkolása az internet korában jóval összetettebb feladatot jelent, mint korábban -- ismerte el a CIA, miután egy amerikai lap 2600 dolgozóját, köztük fedett ügynököket valamint konspirációs lakásokat azonosított egyszerű internetes kereséssel.
Internetes keresés révén könnyűszerrel azonosítható az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közel 2600 alkalmazottjának személyazonossága és az ügynökség két tucat egyesült államokbeli fedett "munkahelyének" holléte - írta saját nyomozásának eredményeire hivatkozva a Chicago Tribune.

Az amerikai napilap vasárnapi számában számolt be róla, hogy olyan adatszolgáltatóktól szerezte meg a vonatkozó információkat, amelyek díjat számolnak fel állami irattárakhoz való hozzáférésért. Az újság neveket és egyéb részleteket nem tett közzé, arra hivatkozva, hogy ez veszélybe sodorhatná a CIA alkalmazottait. A Chicago Tribune megemlítette, hogy az általa a hírszerző szervezet ügynökeként azonosított 2653 személy közül nem mindenki dolgozik fedésben. Egy részük nyíltan az ügynökségnek dolgozó elemző, vagy a CIA valamely vezető tisztségviselője, mint például George Tenet volt CIA-igazgató.

Beismer a CIA

A lap kutatásai eredményének egy részét megosztotta az ügynökség illetékeseivel, akik elismerték, hogy az előttük bemutatott listákon valóban szerepelnek fedésben dolgozó CIA-alkalmazottak. Tom Crispell CIA-szóvivő a hét végén az AP hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy állandóan foglalkoznak a fedés tökéletesítésével, az alkalmazottak valódi kilétének, tevékenységének eltitkolása azonban az internet korában jóval összetettebb feladatot jelent, mint korábban.

A Chicago Tribune - állítása szerint - telefonos híváslisták, ingatlanügyletek, választási jegyzőkönyvek és vagyonadó-iratok, valamint más pénzügyi és jogi dokumentumok tanulmányozása alapján azonosította a CIA-alkalmazottakat. A lap megtalálta a CIA belső telefonszámainak egy részét, illetve fedésben dolgozó ügynökök által használt levelezési címeket is.

Titkos lakások

Az újság rábukkant az ügynökség két tucat létesítményére is Chicagóban, illetve Virginia, Florida, Ohio, Pennsylvania, Utah és Washington szövetségi államokban. E létesítmények egy részét szigorúan őrzik, a többi viszont olyan magánlakásnak tűnik, amelynek látszólag semmi köze a CIA-hoz - írta a Chicago Tribune.