Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Újabb ciánszennyezés Romániában

2004.03.22. 15:57
A román környezetvédelmi minisztérium azt közölte, hogy egészségre veszélyes és halpusztuláshoz is vezethet az a ciántartalmú vegyi szennyeződés, ami a Metadet gyárból ömlött egy folyóba Románia észak-keleti részén. A Transindex tudósítása szerint fémtolvajok okozták a környezeti katasztrófát. A beszámoló szerint csendőröket vezényeltek a szenyezett folyó partjára, hogy a lakosság ne egyen a mérgezett halakból.
A becslések szerint több tíz tonna aceton-ciánhidrin került Észak-kelet Romániában a Somuzul Mare és onnan a Szeretbe folyóba egy szivárgó tartályból. A mosóporgyártáshoz is használható anyag a Metadet falticeni vegyi üzeméből ömlött a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó folyóba. A Bukaresttől ötszáz kilométerre lévő gyár már négy éve üzemen kívül van, de tartályaiban továbbra is tárolnak vegyi anyagokat - írja a Reuters.

Ioan Jelev környezetvédelmi miniszter elmondta, a veszélyes anyag egy részét - néhány tonnányit - sikerült kiszivattyúzni a folyóból, de továbbra is komoly veszélyforrást jelent a szennyezett víz, és feltehetőleg nagyobb halpusztulás is várható a környezetkárosítás nyomán. Az eset óta egy szakértői csoport figyeli a vízminőséget, és folyamatosan vízmintákat vesznek a folyó negyven kilométeres szakaszán, hogy naprakész információik legyenek a ciánkoncentrációról. Az előzetes mérések literenként három milligramm ciánt mutattak ki, ezt nagyságrendekkel haladja meg az uniós 0.005 mg/liter-es megengedett határértéket.

A szennyezés oka egyelőre nem ismert, az ügyben a rendőrség nyomoz - közölte a környezetvédelmi minisztérium. 2001-ben már történt ugyanennél az üzemnél egy hasonló eset, akkor is halpusztuláshoz vezetett a környezetszennyezés. A környezetvédelmi tárca most is azt javasolja a helyi lakosoknak, hogy ne vegyenek vizet a folyóból, illetve ne fogyasszanak a kifogott halakból.

Mérgezett halakat ettek a helyiek

A Transindex tudósítása szerint a környezeti katasztrófát nem az időjárás és a rosszul tervezett ülepítőtó okozta, mint 2000-ben a nagybánya melletti színesfém-bányában, hanem néhány ismeretlen, akik ócskavasnak akarták ellopni a Metadet vegyianyag-gyár tartályainak alkatrészeit.

A beszámoló szerint a mosó- és tisztitószer-gyártó Metadet alkalmazottai elzárták a szivárgó tartályokat, gödrökben igyekeztek felfogni a mérgező anyagot (a ciánhidrátot mosószergyártáshoz használják; a vállalatot még 2000-ben zárták be, azóta az ott tárolt vegyszermaradványok háromszor okoztak környezeti katasztrófát). Eközben a Suceava-i rendőrség nyomoz a tartályokat súlyosan megrongáló ócskavas-tolvajok után.

Plakátokkal a döghús-evés ellen

Laptudósítók beszámolója szerint a döglött halállományt az idén is elkezdték összeszedni a Szeret partján lakók. Iasi megye helyettes megyei tanácsosa szintén a két évvel ezelőtti tapasztalatokra hivatkozva csendőrjárőröket vezényelt a térségbe, hogy azok vessenek gátat a döghús árusításának és fogyasztásának. Ezenkívül plakátokon hívják fel a figyelmet a mérgezésveszélyre.

"Ha büdös marad kidobjuk"

"- Tudjuk, hogy a mérgezés miatt jönnek fel a felszínre, de felfőzzük. A polgármester azt mondta, az idén nem olyan erős a méreg, mint két évvel ezelőtt volt. Nem hiszem, hogy bármi bajom lenne. Hogyha főzés után is rossz az íze, kidobom" - magyarázta egy csángóvidéki - lészpedi - asszony a Romania Libera napilap tudósítójának.

A Transindex szerint a hatóságok dolgát az is nehezíti, hogy Észak-Moldva az ország egyik legszegényebb vidéke. A két évvel ezelőtti Metadet-szennyezés után 200 embert kellett súlyos mérgezéssel Iasi-i és Suceava-i kórházakba szállítani, mert a figyelmeztetés ellenére fogyasztottak a kipusztult halakból.

2000 februárjában Magyarországot is elérő ciánszennyezések történtek Romániában. Kilencvenöt tonna cianid folyt le február hetedikétől 10-éig a Tisza negyven kilométer hosszú Heves megyei szakaszán a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének akkori gyorsmérései szerint. Az Index archiv cián-dossziéja.

Vegyi jellemzők
#alt#
Az aceton-ciánhidrin színtelen, jellegzetes szagú folyadék. Vízben korlátlanul oldódik, illtve erősen mérgező és gyúlékony hidrogén-cianidot és acetont fejleszt.

Rendkívül mérgező a vizi élõlényekre. A normális használattól eltérő körülmények között sem engedhető meg, hogy a környezetbe jusson.