Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Veszélyes a cibetmacska fogyasztása?

2003.08.19. 11:45
Kínában feloldották a cibetmacska (Viverra zibetha) eladásának tilalmát, jóllehet az atípusos tüdőgyulladásos megbetegedéseket kapcsolatba hozzák az állat húsának fogyasztásával.
Kínában az áprilisban elrendelt tilalom vonatkozott a cibetmacskák vadászására, szállítására és a szabadon élő állatok legtöbbjével folytatott kereskedésre. A tilalom egyike volt azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel Kína meg akarta fékezni a járványt. Az illetékes erdészeti hatóság most feloldotta a tilalmat 54 vadon élő állatfajtára, amennyiben azok tenyészetekből származnak. Ez vonatkozik a cibetmacskákra is.

Vírushordozók

Ha a cibetmacska húsa újból megjelenik a piacon, az problémát okozhat, hangoztatja Henry Niman, az amerikai Harvard egyetem professzora. Niman aki a SARS megbetegedések fellépése óta behatóan foglakozik a járványos betegséggel. Niman professzor szerint a kínai hatóságok a tilalom feloldásával nagy kockázatot vállaltak. Májusban kimutatták, hogy a cibetmacskák is vírushordozók. Húsuk Kínában ínyenc ételnek számít, fél kilónyi átszámítva 4,5 euróba kerül, ami nem kis pénz olyan országban, ahol egy városlakó dolgozó évi keresete nem haladja meg a 620 eurót.

Megsütik

Tudósok szerint az állat veszélytelen, mint táplálék, mivel roston sütve fogyasztják. Azok ellenben fertőződhetnek, akik a cibetmacskát tenyésztik, levágják vagy az ételt elkészítik. A WHO orvosainak egyike, Alan Schnur szerint a tilalmat a kereslet nagysága miatt oldották fel és gazdasági meggondolásból tették.

Nyolcszáz halott

Tavaly novembertől idén júniusig világszerte több mint nyolcszázan haltak meg atípusos tüdőgyulladásban, a legtöbben közülük Ázsiában. Kínában és Hongkongban több mint 5300 ember betegedett meg SARS-ban. Szakértők feltételezik, hogy a vírus állatoktól került emberekbe és az állatvilágban továbbra is terjedhet.