Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Majommaszkos bankrabló Tatabányán

2003.06.27. 12:09
Tizennégy perc alatt bukott le a kezdő tatbányai bankrabló. A 21 éves fiatalember majommaszkban rabolt ki egy helyi takarékszövetkezetet, de nem sikerült elmenekülnie, ugyanis a taxiban volt egy kis cicó. Nem segített az sem, hogy a rablás előtt egy hamis bombariadóval megpróbálta elvonni a rendőrök figyelmét. Fogd a pénzt és fuss! Tatabányán.
Csütörtökön segélyhívás érkezett a rendőrségre egy tatabányai nyilvános telefonról. Az ismeretlen férfi azt mondta: "Bomba van a Tescoban!", majd a vonal megszakadt.

Slukkeres

A rendőrség honlapján olvasható tájékoztató szerint alig kezdték el a rendőrök az áruház átvizsgálását a főkapitányság ügyeletére máris újabb bejelentés érkezett, mely szerint a Környe és Vidéke Takarékszövetkezettől támadásjelzés érkezett. Kiderült, a takarékszövetkezetben egy majommaszkos férfi az ott dolgozó pénztárost fegyverrel arra kényszerítette, hogy adja át neki a pénztárban lévő pénzt.

A pénztáros átadta az ott lévő mintegy egymillió forintot. A férfi a helyszínről gyalogosan menekült, majd egy taxiba szállt. A nála lévő fegyvert a taxisofőr fejéhez nyomta és követelte tőle, hogy hajtson ahogy tud.

Majomparádé

Történt azonban egy kis malőr: egy kereszteződésben a taxisnak meg kellett állnia egy kerékpáros miatt, így az ideges rabló futásnak eredt. A férfi a pénzt és fegyverét is eldobva akart elbújni a bozótosban a közben megérkező rendőrök elől, de pár percen belül elkapták, és a pénzt és a fegyver is megtalálták.

Nem sokkal később kiderült, a bombariadót is S. Gábor, egy 21 éves tatabányai fiatalembert, jelentette be, azzal a céllal, hogy elterelje a rendőrök figyelmét. Bár a férfit a rablás elkövetése után a 14. percben már megfogták a zsaruk, az áruházat mégis át kellett vizsgálni, de természetesen nem találtak bombát az üzletben.

Pénzhiányban szenvedett

S. Gábor kihallgatása során elmondta, pénzhiánnyal küszködött. Színházi kellékeket vett magához, egy hatástalanított fegyvert és egy majommaszkot. A parkban ücsörögve gondolkodott mit kellene tennie, majd taxit hívott, elment a közeli telefonfülkéhez és ott bejelentette a tűzoltóságra, hogy bomba van a Tesco-ban. Nem sokkal később elment a takarékszövetkezetbe. Miután a pénzt megkapta, futva menekült a taxihoz ugyanis a takarékszövetkezetben lévő egyik ügyfél utána iramodott.

A rendőrségnek sokat segített egy másik szemtanú is, egy kocsijával arra haladó óvónő, aki látta, hogy egy személy álarcban szalad ki a takarékszövetkezetből. Kocsijával követte a maszkos férfit és látta amint beül a taxiba, melynek rendszámát felírta.

"Nem készültem rá"

A férfi egyébként tagadta, hogy előre készült a bűncselekményre, bár ennek ellentmond az, hogy a rabláshoz használt kellékeket előre beszerezte.

S. Gábort a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya őrizetbe vette és előterjesztést tettek az előzetes letartóztatásra.