Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre többen dohányoznak

2004.06.01. 09:31
A május 31-i nemzetközi dohányzásmentes nap alkalmából nyilvánosságra hozott, a Népszabadság által ismertetett statisztikák alapján Magyarország a világ kevésbé fejlett országaihoz tartozik: a dohányfogyasztás stagnál, ugyanakkor a fiatalok, illetve a nők körében egyre többen hódolnak e káros szenvedélynek.
A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint jelenleg világszerte 1,2 milliárd ember dohányzik. A szervezet előrejelzése alapján valószínűsíthető, hogy 2025-re ez a szám megháromszorozódik, s az új dohányosok 80 százaléka a fejlődő országokban él majd.

A világban évente négy-ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. A WHO 2003. évi közgyűlésén a 192 tagállam egyhangú szavazással fogadta el a dohányzásellenes keretegyezményt (FCTC), amely közös lépéseket irányoz elő a dohánytermékek árával, adójával, csempészésével és reklámjával kapcsolatban (az egyezményt a magyar parlament a közelmúltban ratifikálta). A megállapodás célja, hogy a felnőttek körében 20 százalék alá szorítsa a dohányzók arányát.

Hazai adatok

Programok
Az Országgyűlés 1999-ben törvényt hozott a nem dohányzók védelméről, s a 2000-ben elfogadott Egészséges Nemzetért program egyik célja, hogy az évtized végére 800 ezerrel csökkenjen a dohányosok száma. Az egészségügyi tárca közelmúltban indított Ciki a cigi akciója a tizenéveseket, a Hagyd abba és nyersz program a felnőtteket célozza meg.

Magyarországon a nők 26, a férfiak 40 százaléka dohányzik, a cigarettázók aránya az összlakosságon belül 35 százalék - írja a Népszabadság. Idehaza minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. Az egy főre jutó cigarettafogyasztás terén hazánk a világon a harmadik: a legális forgalomból évi kétezer szál jut mindenkire (az illegális fogyasztással együtt ez 2500 szál). Az uniós átlag 1600, a skandináv országok szintje csak 950 szál évente.