Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szombatig lehet nyilvánosan dohányozni Angliában

2007.06.29. 19:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Július elsejétől Angliában is tilos lesz zárt közösségi helyiségekben dohányozni, az előkelő klubok búcsúrendezvényekkel készülnek a szombat estére. Elemzők szerint az intézkedés gazdasági visszaesést okoz, a számítások szerint ugyanakkor évi 100 millió font megtakarítást eredményezhet az állami egészségügyben.

Szívhatnak még egy utolsót kedvenc cigarettájukból sörük felett szombaton az angliai pubokba járók, akik a július első napján érvénybe lépő tilalom miatt később ugyanezt már csak az utcán tehetik meg. Angliában - az Egyesült Királyság országai közül utolsóként - vasárnaptól ugyanis minden zárt közösségi helyiségben tilos lesz rágyújtani. Ez 3,7 millió intézményt és munkahelyet érint, köztük csaknem 200 ezer pubot, bárt és éttermet.

A tilalom ellen vétőket 50 font (18 ezer forint) helyszíni bírság fenyegeti, azokat a munkáltatókat pedig, akik nem szereznek érvényt a törvénynek, 2500 fontig (900 ezer forintig) terjedő büntetéssel sújthatják. A tavaly februárban elfogadott törvény még a hagyományos angol úri magánklubokban is megtiltja a szivarozást. Ezek közül több a maga módján búcsúzik az évszázados szokástól.

Búcsú a klubokban

A brit hadsereg, a királyi légierő és a királyi haditengerészet exkluzív, 144 éves közös tiszti klubja, a Naval and Military Club például szombat estére szmokingos búcsúvacsorát rendez tagjainak, az Utolsó szivar címmel. A részvételi díj 75 font (27 ezer forint), amiért háromfogásos vacsora, bor és három Havanna szivar jár.

Éjfélkor mindenkinek ünnepélyesen ki kell oltania szivarját, miközben egy kürtös takarodót fúj. Ezután a tagok kivonulnak a kerthelyiségbe, ahol folytatható a szivarozás.

Más, kevésbé előkelő vendéglátóhelyek egyéb módszereket próbálnak bevetni a törvényi tilalom megkerülésére. A dél-angliai Southampton Wellinton Arms nevű pubjának tulajdonosa azt találta ki, hogy ivóját egy lakatlan karibi sziget, Redonda nagykövetségévé nyilvánítja, és mivel a diplomáciai képviselet külföldi felségterületnek számít, a brit törvények ott nem érvényesek.

Gazdasági és egészségügyi hatások

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) előrejelzése szerint a dohányzási tilalom hatására éves összevetésben három százalékkal esik vissza az angol vendéglátó szektor alkohol- és cigaretta-értékesítése az idei harmadik negyedévben. A negyedik negyedévben ennél is nagyobb, 3,5 százalékot közelítő éves forgalom-visszaeséssel számol a cég, mivel a téli időben még kevésbé lesz vonzó megoldás a vendéglátóhelyek előtti járdán rágyújtani.

A CEBR szerint ilyen mértékű értékesítés-csökkenés már aggodalmakat kelthet azzal kapcsolatban is, hogy a tilalomnak milyen kihatása lesz a szektorbeli foglalkoztatásra. A brit kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy Nagy-Britanniában naponta harmincan halnak meg a passzív dohányzás egészségügyi következményeitől. A hivatalos előrejelzés szerint a tilalom 1,7 százalékkal fogja csökkenteni a dohányosok számát, amivel évente 100 millió font takarítható meg az állami egészségügyben.