Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Összeesküvésben találták bűnösnek a dohánygyárakat

2006.08.18. 20:54
Tudatosan hazudtak a dohánygyárak a dohányzás káros, jórészt halálos mellékhatásairól a dohánygyárak, állapította meg az Egyesült Államok szövetségi bírósága. Az ítélet alapján jövőre már Amerikában is tilos lesz "light" néven cigarettát forgalmazni. A dohánycégek ugyanakkor megúszták, hogy tízmilliárd dolláros dohányzás elleni kampányt indítsanak.

"Alantas, évtizedekre visszamenő összeeskűvést" szőtt a dohányipar a dohányzás halálos mellékhatásainak eltitkolására, hirdette ki ítéletében a washingtoni szövetségi bíróság. A dohányipari cégek ellen két éve folyó perben hozott ítéletében Gladys Kessler szövetségi bíró 2007. január 1-i hatállyal megtiltotta a dohánygyáraknak, hogy termékeik megjelölésénél a "light", a "low tar" (alacsony kátránytartalmú) vagy a "mild" (enyhe) jelzőket használják, írja az AP.

Hasonló tilalmat az Európai Unióban már 2005-ben bevezettek. Ugyanakkor Kessler bíró nem adott helyt a felperes szövetségi kormány azon követelésének, hogy tiltsák be a cigarettareklámot az autóversenyeken - ez az EU-ban elvileg tilos, bár például Magyarországon a Fomra-1 kivételnek számít. A bírónő azt is elutasította, hogy a dohányiparnak tízmilliárd dolláros dohányzásellenes kampányt kellene indítania, jelentette az AP.

Ítélete 1683 oldalas indoklásában ugyanakkor kiemlete, hogy a dohányipari cégek szándékosan torzítottak a tényeken. "Annak ellenére, hogy ők maguk is tudatában voltak (annak, hogy a dohánzás öl), az alperesek évtizedeken nyilvánosan tagadták, torzították vagy bagatelizálták a dohányzás kockázatairól szóló kutatások eredményeit" - írta.

Bár a bírónő ítélete szerint a dohányiparnak nem kell dohányzásellenes kampányt finanszíroznia, arra kötelezte a cégeket, hogy tévében és az országos napilapokban a dohányzás kockázatait ismertető hirdetéseket tegyenek közre, jelentette az AP.

A felperes kormány részéről az igazságügyi minisztérium örömét fejezte ki amiatt, hogy a bíróság megállapította a dohányipar felelősségét, de sajnálatosnak találta, hogy nem kötelezte a cégeket a kormány által kért társadalmi kampány finanszírozására. A dohánygyárak ezzel szemben fellebeznek, mivel szerintük az ítélet "nem a törvényeken alapul és alkotmányosan is elégtelennek tűnik", írja az AP.