Antal, Anett
16 °C
23 °C

Nem a verés okozta a 160 kilós férfi halálát

2003.12.02. 12:20
Szívtágulásban szenvedett az a 160 kilós cincinnati férfi, akit vasárnap virradóra vertek meg a rendőrök. A boncolási jegyzőkönyv szerint nem az ütések végeztek a férfivel. Emberjogi csoportok szerint rendőri túlkapás történt, a polgármester szerint önvédelem volt.
A 41 éves Nathaniel Jonest vasárnap virradóra verte meg két cincinnati rendőr, amikor a férfi először rájuk támadt, majd ellenállt a letartóztatásnak. A férfi a kórházba szállítás után meghalt. A Hamilton megyei korboncnoki hivatal hétfőn bejelentette, hogy a közel 160 kilós Jones "jelentős szívtágulásban, és magas vérnyomástól szenvedett". Az előzetes vizsgálatok szerint a férfi szervezetében kokainra és PCP-re (angyalpor) bukkantak. Mindkét drog a központi idegrendszert stimulálja, és néha agresszív viselkedést idéz elő a fogyasztónál. A jelentés szerint Jones testén számos zúzódás volt látható, de egyik sem idézhetett elő belső sérülést.

Megverték

Jonest vasárnap reggel 5.45-kor találták eszméletlen állapotban egy nő társaságában a White Castle étterem padlóján. A tulaj hívta a mentőket, akik később értesítették a rendőröket, mert a magához térő Jones agresszívvá vált. Jones bántalmazását a rendőrautóba szerelt videokamera rögzítette. Ezen jól látszik, hogy Jones először valóban az egyik fehér rendőrtisztre támad "fehér fiú, paraszt" felkiáltással, ám a tiszt kiszabadul a szorításból, és társával leteperi a földre. A fekete férfi továbbra is ellenáll, ám a rendőrök sem hagyják abba a gumibotozást. A rendőrök közben végi azt kiabálják: "tegye hátra a kezét". Ezután újabb négy tiszt érkezik a helyszínre, és újabb három percbe telik, mire megbilincselik Jonest.

Önvédelem?

Charlie Luken polgármester szerint a tisztek megpróbálták irányítani a helyzetet, és megvédeni magukat. Szerinte a tiszteknek jogukban áll megvédeni életüket bármi áron. Luken szerint a tisztek még arra is ügyeltek, hogy ne üssék meg Jones fejét. Az esetben érintette hat tisztet a vizsgálatok lezártáig felfüggesztették, jelentette a CNN.

Tizenöten hat év alatt

A felvétel óriási felháborodást váltott ki a városban, emberjogi szervezetek rendőrségi brutalitásról beszélnek. Calvert Smith, az NAACP cincinnati szervezetének elnöke elmondta: látta a filmet, és nem állítja, hogy "Jones ártatlan lenne, de a verés amit kapott, bárkinek az a fejében kérdéseket ébreszt" . Cincinnatiben 2001 áprilisában négy napos zavargás robbant ki azután, hogy ugyancsak fehér rendőrtisztek agyonlőttek egy fegyvertelen 19 éves fekete fiút. Akkor több tucat ember sérült meg, és közel nyolcszáz embert tartóztattak le. 1995-2001 áprilisáig a rendőrök tizenöt fekete férfit öltek meg. Végül 2002-ben John Ashcroft igazságügy miniszter által jóváhagyott szabályokban rögzítették, hogy a rendőrök mikor, hol, hogyan használhatnak kényszerítő eszközöket.