Donát
-4 °C
2 °C

Jogerősen tíz év a bombagyárosnak

2003.04.10. 12:22
Helybenhagyta a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo első fokon megítélt tíz évi börtönbüntetését a Legfelsőbb Bíróság - jelenti a HavariaPress. Clodo két orosz társával éveken keresztül bombagyártással foglalkozott Pilisszentlászlón.
A német állampolgárságú férfi és két orosz társa ellen 2001. december 29-én született első fokú ítélet a Fővárosi Bíróságon. Eszerint Dietmar Clodo 10 év, a másodrendű vádlott 8 év, harmadik társuk pedig 5 év börtönbüntetést kapott. Mindhármukat véglegesen ki is utasították Magyarország területéről.

Clodót bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaéléssel, lőfegyverrel illetve lőszerrel való visszaéléssel, illetve két rendbeli közokirat hamisítással vádolták.

A német és a két orosz férfi az ítélet szerint - a doktori címmel rendelkező Clodo irányítása mellett - éveken keresztül bombagyártással foglalkozott, Pilisszentlászlón bérelt házukban. A vizsgálat szerint a vádlottak rövid idő alatt professzionális kémiai labort hoztak létre a Honvéd utcai ház emeletén.

Bombamonopólium

Az alapanyagokat elsősorban Németországból szerezték be, a kész robbanóanyagokat pedig jobbára Magyarországon értékesítették. A rendőrség 1996-ban figyelt fel arra, hogy jelentősen megnőttek a robbanásos merényletek, sokáig azonban nem sikerült a gyártók nyomára bukkanni. A nyomozókat végül az orosz-ukrán maffia egyik akkori vezetőjének tartott Leonyid Stecura vezette nyomra. A bombagyárosokat ezek után egy fedett nyomozó beépítésével, 1998. június 3-án sikerült elfogni.

A Fővárosi Bíróság első fokú ítélete ellen akkor az ügyész és a védelem is fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön meghozott helybenhagyó végzése azonban immár jogerőre emelte a férfiak büntetéseit. A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor a bűnügyi költségek tekintetében új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft