Gusztáv
-4 °C
1 °C

Három év a bombagyárosnak pénzhamisításért

2001.06.28. 14:02
A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki tárgyalásán felülvizsgálati eljárás során hatályában fenntartotta Dietmar Clodóra tavaly áprilisban egy 1994-es pénzhamisítási ügy miatt jogerősen kiszabott három év letöltendő börtönbüntetést. A bombagyárosként ismertté vált német állampolgár ellen jelenleg is folyamatban van a Fővárosi Bíróságon az a másik büntetőeljárás, amelyben bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette a vád. A jelenleg jogerős szabadságvesztését töltő Clodo mindkét eljárásban ártatlanságát hangoztatta.
A pénzhamisítási ügyben a Pest Megyei Bíróság által meghozott jogerős ítélet tényállása szerint a kilenc vádlott 1994-ben együttműködött 900 darab hamis ötezres készítésében, és további egy tonna fémszálas biztonsági papírt rendeltek pénzhamisítás céljából. Dietmar Clodo nyolcadrendű vádlottként a papír beszerzését végezte a PMB ítélete szerint.

Dietmar Clodo
Fotó: TV2
Az LB előtt zajló felülvizsgálati eljárásban Clodo elsődlegesen felmentését, másodlagosan a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte azért, mert megítélése szerint az ítéleti tényállásból nem lehet arra a következtetésre jutni, hogy szándékosan segítséget nyújtott volna a pénzhamisításhoz. Clodo az eljárás során nem tagadta a biztonsági papír beszerzésének tényét, ám azt állította, hogy nem tudta, mire használják majd vádlott társai, és átvételekor nem is volt ott.

Az LB csütörtöki tárgyalásán hatályában fenntartotta a tavalyi jogerős ítéletet és kifejtette: bizonyított, hogy Clodo tudta, mire fogják használni az általa átvett papírt, és az pedig előtte sem lehetett kétséges, hogy magánszemély Magyarországon pénzt nem készíthet, hiszen ez a tevékenység a világ minden országában állami monopólium.

Az LB megállapította, hogy Dietmar Clodo szándékosan nyújtott segítséget az egyébként be nem fejezett pénzhamisításhoz. A büntetőperben tavaly jogerősen egy-egy vádlott kapott négy-, öt-, illetve hatéves szabadságvesztés büntetést, és Clodóval együtt négy vádlott három évet.