Gusztáv
-7 °C
-1 °C

A hétvégén újabb klónbébi születhet

2003.01.04. 13:05
Hollandiában születhet meg a második klónozott csecsemő a hétvégén - jelentette be a kisérleteket folytató Clonaid vezetője. A "világ legnagyobb Ufo-közeli nonprofit szervezetéhez" a földönkívüliekben hívő raeliánus szektához kötődő cég elnöknője már nagyon várja az igazát bizonyító genetikai vizsgálatokat. A szektavezér azonban a vizsgálat elhalasztását kéri, mert egy amerikai bíróság gyámság alá akarja helyezni a jelenleg titkos helyen tartott csecsemőt.
Várhatóan a hét végén Hollandiában fog megszületni a második klónozott csecsemő - mondta a kísérleteket folytató Clonaid társaság elnöknője a VTM flamand nyelvű belga tv-adónak adott nyilatkozatában. Brigitte Boisselier, aki pénteken "kedvtelésből, de szakmai ügyben is" Belgiumban járt, a La Libre Belgique című napilapnak adott exkluzív interjújában nem ismételte meg ezt az állítását. Megjegyezte azonban, hogy "szakmai ügyei" mostanában 100 százalékig a klónozással állnak kapcsolatban. A raeliánusok szektájához kötődő Clonaid képviseletében Boisselier december 26-án jelentette be, hogy a társaság közreműködésével a világon elsőként született klónozott csecsemő, egy Eve nevű kislány.

Gyámság alá helyeznék a klónbébit

Mint az interjúban elmondta, ő is türelmetlenül várja, hogy egy független szakértő elvégezhesse az ennek bizonyításához szükséges genetikai vizsgálatokat. Ez azonban a napokban bizonytalanná vált. Egy floridai bíróság ugyanis január végére előzetes meghallgatásra beidézte Claude Vorilhont, a raeliánusok vezetőjét, Boisselier-t, valamint Eve szüleit, a keresetet benyújtó ügyész pedig kezdeményezte, hogy vegyék el a szülőktől és helyezzék gyámság alá a gyereket. A magát "Rael őszentségének" nevező Vorilhon ezután arra kérte Boisselier-t, hogy álljon el a genetikai vizsgálatoktól. Az elnöknő szerint azonban más megoldások is vannak.

Megszokják a realitást

Az ügyben a független szakértő a gyenge láncszem, mert ő amerikai, így a bíróság felszólítására köteles lenne felfedni a gyerek és a szülők tartózkodási helyét. Fel lehet azonban kérni más nemzetiségű szakértőt is. Emellett úgy is meg lehetne oldani a dolgot, hogy a vizsgálatokat a hamarosan megszülető második klónozott csecsemőn végzik el - mondta Boisselier. Elismerte, hogy bizonyítékok híján jogosak a bejelentést övező kételyek, "de amikor új technológia jelenik meg, az mindig ilyen reagálásokat vált ki. Eleinte viszolygást, majd félelmet, most pedig kételyeket. El kell telnie bizonyos időnek, amíg az emberek hozzászoknak a realitásokhoz" - mondta. Az elnöknő meg van győződve arról, hogy mihelyt az emberek meglátják a gyerek arcát, és megértik, hogy egy másik gyerek ikertestvéréről van szó, eltűnnek a kételyeik, és megváltozik a véleményük az eseményről. "Kissé alábbhagynak majd az érzelmek, és racionálisabban fogják látni a dolgot."

Több ezren klónozhatnak

Boisselier elmondta, hogy társasága eddig tíz klónozással létrehozott sejtet ültetett be, s ebből öt beavatkozás járt sikerrel; a terhesség ezekben az esetekben már az utolsó szakaszban tart. A másik öt eset spontán vetéléssel végződött. Nem tagadta, hogy fennáll különféle, esetleg genetikai eredetű betegségek későbbi kialakulásának a veszélye, csakhogy szerinte ez semmivel sem nagyobb, mint az ugyanazon a napon és ugyanabban az órában született többi gyereknél. "Ennek semmi köze a fogantatás módjához" - állította. Boisselier szerint több ezer olyan szakértő van a világon, aki képes lenne klónozással létrehozott magzatokat világra segíteni. Ehhez csak a mesterséges megtermékenyítéseknél használt klinikai felszerelésekre, valamint tehetséges és gyakorlott technikusokra van szükség - mondta.