Judit
2 °C
7 °C

A lebomló nejlonzacskó sem környezetbarát

2008.04.26. 20:24
A lebomló nejlonszatyrok elterjesztését célzó elképzeléseket elhibázottnak tartja a csomagolóipar arra hivatkozva, hogy ezek a termékek éppenhogy több terhet rónak a környezetre a hagyományos zacskókhoz képest, ráadásul többletfeladatot jelentenek a hulladékgazdálkodásban.

Csomagolási szakértők ellenzik azt a parlament előtt lévő indítványt, amellyel az állam kitiltaná a kiskereskedelemből a nem lebomló anyagból készült táskákat és műanyag zacskókat.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) szombati közleménye szerint hulladékégetőben hasznosítva a lebomló és a nem lebomló műanyagok környezeti hatása semmiben nem tér el egymástól. Ugyanakkor igen kedvezőtlen a helyzet, ha a lebomló zacskók hulladéklerakóra kerülnek, hiszen a természetes alapanyagokból készülő zacskók gyors lebomlásuk során szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, amivel fokozzák a globális felmelegedést.

Válogatni kell

Úgy látják a szakértők, hogy a lebomló műanyagzacskó használata csak akkor előnyös, amikor az ilyen anyagú táskák, zacskók szétdobálva kerülnek a környezetbe, ahol néhány hónap alatt szétmállanak. Ez azonban nem lehet követendő magatartásminta és a környezeti állapot javítását szolgáló törvényjavaslat alapja.

A CSAOSZ szerint problémát vetnek fel a lebomló műanyagok a szelektív hulladékgyűjtés szervezésénél. A lebomló műanyagból készült bevásárló táskákra és zacskókra külön színes kukákat kellene telepíteni, és újrahasznosításukra megoldásokat kidolgozni. A szervezet úgy véli, hogy a törvényjavaslat mindezeken felül diszkriminatív helyzetet teremtene a piacon, hiszen amíg péksüteményeket, zöldségeket és gyümölcsféléket a gyártók műanyag zacskókba csomagolhatnának, addig a kiskereskedelemben ugyanezen termékek ugyanilyen fogyasztói csomagolása jelentős bírsággal járna.

Oláh Lajos, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának szocialista tagja az MTI-nek korábban elmondta: nejlonszatyrokból naponta több mint egymillió darab kerül szemétdombra Magyarországon úgy, hogy a zacskókat átlagosan 20 percig használják, aztán pedig 400-500 évig tart a lebomlásuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?