Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ujjlenyomat és fényképfelvétel ellenében lehet füvet vásárolni

2007.06.22. 06:38
Százezer eurót kell költeniük vendégeik szűrését lehetővé tevő biztonsági berendezésekre a Hollandia déli csücskében fekvő Maastrichtban üzemelő, könnyű kábítószer árusítására engedéllyel rendelkező üzleteknek (coffee shopoknak).

Hollandia déli csücskében fekvő Maastricht 15 coffee shopjának bármelyikébe betérő fogyasztótól egy szeptembertől életbe lépő szabály szerint ujjlenyomatot vesznek, arcáról felvételt készítenek, és rögzítik biometrikus adatait.

A rendelkezés célja, hogy kiszűrjék azokat a coffee shopokat, amelyek vétenek az értékesítés szigorú rendje ellen, amely szerint 18 évnél fiatalabbakat tilos kiszolgálni, s a felnőtt korúaknak sem szabad egy nap öt grammnál több vadkenderszármazékot eladni. A szabályszegő vendéglátóhelyeket akár be is zárathatják.

Noha a betérő vendégeknek sem a nevét, sem a címét nem jegyzik föl, és az elfogyasztott mennyiségre vonatkozó adatot is csak a fogyasztás napján éjfélig őrzi meg a rendszer, a coffeeshop-tulajdonosok tartanak attól, hogy az intézkedések legalább a bevezetésüket követő kezdeti időszakban visszavethetik a forgalmat.