Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tilos szívni a coffee shopokban

2003.05.29. 16:27
Az új holland dohányzásellenes törvény nem tesz különbséget ki mit szív: januártól spanglit sem lehet szívni, még a híres coffee shopokban sem.
A dohányzásról szóló új holland törvény értelmében a marihuánát árusító coffee shopok továbbra is zavartalanul árusíthatják portékájukat, ám rágyújtani már nem lehet a helyiségben. Így aki megvette az anyagot, csak nézegetheti a boltban, vagy elmegy.

Tönkremehetnek a coffee shopok

A jövő január elsején életbe lépő törvény a dohányzókat vette célba, ám kiderült, hogy a törvény betű szerinti betartatása komoly csapást jelent az évente rengeteg turistát fogadó coffee shopok működésére is.

"A coffee shopokba szívni járnak az emberek, ezért jöttek létre" panaszolja Arjan Roskam, a Kannabisz Kereskedők Szövetségének elnöke. A "Tiszta Levegőt Most" dohányzás-ellenes csoport elnöke elismerte, hogy az intézkedéssel nem a marihuána fogyasztóknak akartak keresztbe tenni, és a coffee shopok működését sem akarják ellehetetleníteni. Hollandiában jelenleg mintegy 800 coffee shop működik, az elsőt még 1972-ben nyitották.